Noi măsuri de etichetare a laptelui

Proiectul de lege care prevede măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, care, în acest caz, este for decizional. Documentul prevede menţionarea pe etichetă a termenului de „produs sută la sută românesc” doar pentru preparatele obţinute exclusiv din lapte crud, provenit din fermele autohtone. Totodată, pe ambalaj trebuie indicat procentul de lapte praf pe care un produs îl conţine.

Nini Săpunaru, preşedintele comisiei pentru agricultură, deputatul liberal: S-a introdus sintagma „lapte natural”, adică produs 100% din lapte materie primă. De asemenea, s-a menţionat „lapte românesc”, lapte provenit 100% din fermele din România.

Realizator: Deputatul social-democrat, Ioan Munteanu, a precizat că, prin noile măsuri de etichetare a laptelui, creşte şi gradul de protecţie a consumatorilor din România:

Ioan Munteanu: Am decis să continuăm astfel de legi şi cu alte produse agro-alimentare româneşti, din aceeaşi intenţie bună de a şti cumpărătorul, când merge într-un magazin de desfacere, ce poate să aprovizioneze, citind pe etichete.

Realizator: Documentul legislativ prevede amenzi de cel puţin 20 de mii de lei şi retragerea, pe o perioadă de şase luni, a autorizaţiei de funcţionare pentru producătorii sau comercianţii care nu respectă dispoziţiile privind etichetarea produselor lactate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie