Pizza în stil oriental cu vinete şi stafide

O nouă variaţie pe tema vinetelor, chiar dacă blatul de pizza rămâne oarecum acelaşi. Toppingul pe bază de vinete este inspirat de o reţetă a lui Yotam Ottolenghi. DSCI2846

Reţeta de blat am mai scris-o şi în alte ocazii:

200 grame făină

200 grame margarină

200 grame brânză de vaci

Se amestecă aceste trei ingrediente şi se obţine o minge de aluat elastic care se dă la frigider pentru cel puţin jumătate de oră.

Între timp se prepară toppingul, din:

1 vânătă

100 grame stafide

1 legătură de pătrunjel

1 ceapă roşie

3 linguri de pesmet

2 linguri de ulei de măsline

Scorţişoară, sare, piper

 

Vânăta se taie cubuleţe, se sărează şi se lasă puţin la scurs, ca să mai elimine din apă. Stafidele se lasă puţin la înmuiat într-un vas cu apă.

Ceapa roşie se taie tot cubuleţe, se toacă pătrunjelul, se amestecă cu cele trei linguri de pesmet, două linguri de ulei de măsline, se adaugă scorţişoara, sarea şi piperul, iar la final, stafidele scurse de apă.

Se dau întâi cubuleţele de vinete la cuptor, într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Când s-au copt bine, se lasă la răcit.

Se întinde aluatul de pizza cu ajutorul unui sucitor şi se aşează într-o tavă, fără a o unge în prealabil – pentru că blatul este destul de gras şi nu se va lipi de fundul tăvii. Se dă la cuptor până când s-a rumenit şi se desprinde de fundul tăvii. Atunci se adaugă sosul de roşii, care se prepară dintr-un amestec de:

200 ml sos de roşii

O căpăţână de usturoi verde, de primăvară, tocat rondele

Un praf de sare, un praf de piper, jumătate de linguriţă de zahăr şi oregano

După ce am întins sosul de roşii peste blatul rumenit, se pun vinetele deasupra, iar peste vinete se adaugă amestecul de ceapă-stafide-pătrunjel-pesmet. Se mai lasă puţin la cuptor, la foc mic.

Se serveşte cald sau rece, eventual cu puţin iaurt gras deasupra.

 

Poftă bună!

Daniela Sîrbu