Raport prezentat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Ţara noastră rămâne stabilă din punct de vedere financiar, dar riscurile care ar putea conduce la deteriorarea acestei situaţii au crescut faţă de anul precedent – reiese din raportul prezentat astăzi de Banca Naţională a României.

Mugur Isărescu: Faţă de raportul precedent, raportul actual menţine cele şase riscuri identificate atunci, la care adaugă însă două noi: un risc sistemic sever, şi acesta se referă la cadrul legislativ incert – şi, adăugăm noi, impredictibil – în domeniul financiar-bancar, şi mai avem în plus un risc sistemic ridicat – posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever. În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienți. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente, care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă, pe de-o parte, retroactivitatea legii, care se menține, și pe de altă parte stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ.

Realizator: Alte riscuri semnalate în raport se referă la posibila modificare a încrederii investitorilor în pieţele emergente şi la criza refugiaţilor – transmite reporterul nostru Iulian Olescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie