Republica Moldova marchează şapte ani de la aşa-numita „Revoluţie Twitter”

Republica Moldova marchează, astăzi, şapte ani de la aşa-numita „Revoluţie Twitter”, care avea să ducă, ulterior, la îndepărtarea Partidului Comuniştilor de la putere şi formarea guvernelor pro-europene. În 2009, zeci de mii de tineri, sprijiniţi de opoziţia de atunci, au ieşit în stradă pentru a protesta paşnic faţă de fraudarea alegerilor parlamentare de către comunişti. Protestele au degenerat şi cel puţin o persoană a fost ucisă de poliţişti în violenţele care au urmat. Colegul nostru de la Radio Chişinău, Victor Pogor, are detalii.

Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Victor Pogor – Pe 7 aprilie, câteva mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor, dar în scurt timp manifestaţia paşnică a degenerat în violenţe. Unii dintre participanţi au luat cu asalt sediile Preşedinţiei şi Parlamentului şi i-au atacat pe poliţişti cu pietre. Iniţial, aceştia nu au opus rezistenţă, iar provocatorii au reuşit să pătrundă în interiorul clădirilor şi au devastat aproape în totalitate sediul Parlamentului. Structurile de ordine au intervenit însă în forţă noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Atunci şi-a pierdut viaţa singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoecută de autorităţi, Valeriu Boboc, însă există suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare. Sute de tineri au afirmat că au fost torturaţi de poliţişti, însă doar nou angajaţi ai forţelor de ordine au fost condamnaţi până acum, cu suspendare, iar alţi cinci cu executarea pedepsei. Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, precum şi poliţistul Ion Perju, acuzat de uciderea lui Valeriu Boboc, au fost condamnaţi la privare de libertate, dar niciunul dintre ei nu stau după gratii. Foştii protestatari consideră că autorităţile statului au eşuat în învestigarea cazurilor de tortură din aprilie 2009 şi că nu există un mecanism eficient de reabilitare a victimelor.

Realizator: Victor Pogor mai precizează că la Chişinău vor avea loc, astăzi, mai multe manifestări, între care un marş al tăcerii, o acţiune de pichetare a instituţiilor statului şi un eveniment de comemorare a victimelor de acum şapte ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie