THE WASHINGTON POST: România: Doi israelieni arestaţi pentru intimidarea unui procuror

Doi bărbaţi israelieni au fost arestaţi în România sub suspiciunea că au înfiinţat un grup infracţional pentru hărţuirea şi intimidarea procurorului şef anticorupţie al ţării, au anunţat miercuri autorităţile.

Parchetul pentru crimă organizată, o instituţie separată, a declarat că suspecţii sunt angajaţi ai unei companii israeliene intitulate Black Cube. Ei sunt suspectaţi de accesarea fără drept a conturilor de e-mail ale unor apropiaţi ai procurorului anticorupţie Laura Codruţa Kovesi şi de ameninţarea şi hărţuirea unor membri ai familiei ei şi a altor apropiaţi.

Parchetul a declarat că activitatea suspectă s-a desfăşurat în martie, însă nu au spus din ce motiv au încercat suspecţii să-l intimideze pe procuror. Kovesi a confirmat că a existat o „tentativă nereuşită” de a fi intimidată, dar nu a dat detalii.

Cei doi bărbaţi, pe care procurorii i-au identificat ca fiind Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost arestaţi pe 3 aprilie.

Kovesi, cunoscută pentru abordarea ei dură împotriva corupţiei la nivel înalt, a fost numită luna trecută pentru un al doilea mandat de procuror şef anticorupţie al României. Ea deţine funcţia din 2013.

În 2015, direcţia ei a trimis în instanţă 1.250 de cazuri, printre cei vizaţi numărându-se şi un fost premier şi cinci foşti miniştri.

Traducere: Andrei Suba

THE WASHINGTON POST (SUA), 6 aprilie