Parchetul Federal Belgian urmează să confirme arestarea lui Mohamed Abrini

Unul din teroriştii suspectaţi de complicitate în atentele de la Paris, Mohamed Abrini, a fost arestat astăzi de poliţia belgiană. Cerasela Rădulescu ne spune mai multe.

Reporter: Filiera teroristă belgo-franceză, cum o numeşte presa internaţională, se află de câteva luni în atenţia opiniei publice internaţionale. Cu arestarea lui Mohamed Abrini, care este aşteptată să fie confirmată de Parchetul Federal Belgian în această seară târziu, ar însemna că principalii suspecţi din atentatele de la Paris, cunoscuţi de servicii, au fost arestaţi. Acest Abrini se bănuieşte că ar fi şi cel de-al treilea terorist din aeroportul de aici, din timpul atentatelor din 22 martie. El ar fi fugit în urma atentatelor din Aeroportul Zaventem, iar imaginile au fost surprinse de camerele de luat vederi din aeroport şi îi prezintă pe cei terorişti, din care doi s-au aruncat în aer, iar cel de-al treilea a fugit şi a abandonat sacul cu explozibil.

Abrini este cunoscut de autorităţile belgiene ca fiind un infractor de drept comun, care a comis mai multe furturi în Belgia. Venind din Maroc, dar având şi cetăţenie belgiană, Abrini a crescut în cartierul Molenbeek, cunoscut pentru reţelele de recrutare de jihadişti. El este prieten cu Salah Abdeslam, implicat în atentatele de la Paris şi aflat acum în arest în Belgia. Abrini este cel care i-a dus cu maşina în Franţa pe fraţii Abdeslam, unul dintre ei, Ibrahim fiind cel care s-a aruncat în aer în atentatele multiple din Paris din noiembrie anul trecut, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Printre cei arestaţi astăzi se mai află, spun sursele, şi un anume Osama Krayem, văzut în compania teroristului sinucigaş de la staţia de metrou Maelbeek din centrul Bruxellesului în dimineaţa zilei de 22 martie. Acesta a intrat în Europa în septembrie anul trecut prin Insula Leros din Grecia cu un paşaport fals sirian. El a fost adus în Belgia din Germania, unde a ajuns, pretinzând că este refugiat, de către Salah Abdeslam, suspectul numărul unu din atentatele de la Paris şi aflat acum în închisoarea de siguranţă maximă de la Bruges.

Consiliul de Securitate al Belgiei ar urma să se întrunească în această seară, iar Palatul Regal a difuzat deja un mesaj de felicitare adresat Forţelor Speciale Belgiene care au făcut aceste arestări. Din punctul de vedere al Uniunii Europene de precizat este că, astăzi, comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a afirmat că terorismul nu poate fi învins numai prin măsuri de securitate. Răspunsul în faţa radicalizării şi a recrutării de terorişti trebuie să cuprindă măsuri diverse de supraveghere, în special a reţelelor de Internet prin care sunt recrutaţi mai ales tinerii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 aprilie