Rusia tergiversează retragerea militară din Transnistria

Rusia are un nou pretext pentru a amâna retragerea trupelor sale şi a armamentului din Transnistria. După cum se ştie, decizia de retragere din Transnistria a fost anunţată la un summit OSCE în Turcia încă din 1999 de către preşedintele de atunci al Rusiei, Boris Elţîn, dar nu a fost pusă în practică. Acum Rusia anunţă retragerea din Transnistria numai după ce se va încheia războiul din Ucraina, după cum a declarat ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, în timpul unei vizite în Republica Moldova. El a menţionat că Ucraina a interzis tranzitarea de trupe şi arme ruseşti pe teritoriul său şi din această cauză Rusia nu ar avea cum să-şi evacueze militarii şi armamentul din regiunea nistreană a Republicii Moldova. Cu detalii Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău:

Reporter: Ambasadroul rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev a declarat că Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria doar atunci când va putea să evacueze muniţiile depozitate în această regiune, adăugând că în prezent acest lucru este imposibil din cauza situaţiei din Ucraina. Oficialul rus a participat în componenţa delegaţiei de mediatori şi observatori la discuţiile care s-au purtat zilele trecute la Chişinău şi Tiraspol pe marginea unei posibile reluări a negocierilor în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. Sergehi Gubarev a plasat din nou întreaga responsabilitate pentru întreruperea în 2014 a negocierilor în acest format pe seama autorităţilor de la Chişinău. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat declaraţiile oficialului rus. Anterior însă Republica Moldova a cerut în repetate rânduri Federaţiei Ruse să-şi retragă militarii şi armamentul.

Pâna nu demult Moscova afirma că nu-şi poate retrage trupele din Transnistria, care se află acolo fără acordul Chişinăului, din cauză că locuitorii regiunii se opun acestui lucru şi ar bloca unităţile ruseşti în momentul în care Moscova ar încerca să-şi repatrieze armamentul şi militarii. Rusia s-a angajat să-şi retragă trupele şi armele din Transnistria în noiembrie 1999 la summitul OSCE de la Istanbul. În primii ani după acest summit şi-a evacuat o parte din armament, în special tehnica militară grea. La scurt timp însă partea rusă a refuzat să mai facă acest lucru invocând diferite motive. În prezent în Transnistria se află aproximativ 1.500 de militari ruşi. Jumătate din ei fac parte din trupele mixte de menţinere a păcii alături de militari subordonaţi Chişinăului şi Tiraspolului. Cealaltă jumătate este antrenată în paza depozitelor de armament şi muniţii de lângă localitatea Cobasna. Trupele ruse se află în Transnistria încă din perioada sovietică. Ele au fost implicate în războiul de la Nistru din 1992, acordând ajutor militar regimului separatist de la Tiraspol.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 aprilie