Lia Perjovschi, invitată la „Interviuri deschise”

expozi+¢ie_Lia PerjovschiLia Perjovschi se întâlnește cu publicul sibian, în cadrul proiectului „Interviuri deschise”, organizat de Asociația Capital Cultural. Evenimentul va avea loc joi, 14 aprilie, de la ora 18.00, la Biblioteca Județeană Astra, etajul V.

Lia Perjovschi este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști vizuali din România, cu proiecte și instalații, expuse în mod constant în străinătate. Din 1990 s-a concentrat mai mult pe proiecte conceptuale, cum ar fi Timelines, Mind Maps sau Knowledge Museum, care pun în oglindă idei și evenimente istorice esențiale: reguli și teamă, fragmentare rizomatică și realitate virtuală, comunism trist versus capitalism isteric.

Activitatea ei artistică este o călătorie nonconformistă de la experiment la cunoaștere, cu peste 500 de expoziții, conferințe, workshop-uri pe toate continentele.

Născută la Sibiu, Lia Perjovschi, alături de soțul ei, artistul Dan Perjovschi, au primit la începutul acestui an, titlul de „Ambasadori ai Sibiului”. Artiștii își doresc în viitor să transforme casa de la Sibiu într-un muzeu al orașului.

„Vrem ca spațiul nostru, atelierul, casa noastră să rămână ca o bibliotecă deschisă oricui, o mică rezidență, pentru cei ce vor veni de pretutindeni. Cunoasterea e un lux, ai nevoie de bani și timp, dar este necesară pentru sănătatea unei persoanei și respectiv, a unei societăți, așa că, vrem să lăsăm un mic nucleu de normalitate. Proiectul, însă, trebuie planificat în detaliu, să garanteze cineva că o să poată fi vizitat și peste 50 de ani și că nu se vor găsi doar praf și cotoare de cărți într-o ruină; biblioteca trebuie actualizată continuu pentru a fi utilă”, spune Lia Perjovschi.

Lia Perjovschi s-a născut în 11 aprilie 1961, la Sibiu. Între 1987 şi 1993 a urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti. În prezent locuiește la Sibiu și București, dar spune despre ea că se simte un cetățean al Pământului. Este fondatoare și coordonatoare a AAC/AAC (Arhiva de Artă Contemporană și Centrul pentru Analiza Artei), un proiect care se află în desfășurare (din 1985 sub diferite) și Muzeul Cunoașterii (bazat pe un proiect de cercetare interdisciplinar, început în 1999 și care continuă până în prezent).

„Interviuri deschise” este un proiect inițiat de Asociația Capital Cultural în 2015. Acesta propune o serie de întâlniri cu personalități din sfera culturală, într-un cadrul amical și lejer, unde spectatorii sunt invitați să participe lao discuție interactivă cu întrebări și răspunsuri. Invitații edițiilor anterioare au fost artistul vizual Dan Perjovschi și coregrafa Aleisha Gardner.

Tot joi, în cadrul evenimentului, va fi lansat numărul 2 al revistei tipărite Capital Cultural.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Parteneri: Biblioteca Județeană Astra și  Restaurant Max.

Persoană de contact:

Elena Călinescu

Tel: 0761 136 639

E-mail: elena.badea@capitalcultural.ro