46 de ruşi implicaţi în condamnarea aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko, interzişi în Lituania

 Lituania a devenit prima țară din Uniunea Europeană care impune interdicţii de intrare pe teritoriul său persoanelor implicate în cazul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko, aflată în detenţie în Rusia, unde a fost condamnată la 22 de ani de închisoare – a anunţat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevičius. „Este vorba, în mod special, despre judecătorii ruși, procurorii care au participat direct la persecutarea acestor persoane. Pe listă sunt deja 46 de persoane cărora le-a fost interzis accesul în Lituania” – a precizat ministrul, menționând că lista poate fi extinsă. Linkevičius a remarcat că Înaltului Comisar al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, i s-a propus ca această listă să ajungă în toate țările UE, însă iniţiativa respectivă nu s-a bucurat sprijinul necesar.
Cu toate acestea, potrivit ministrului lituanian, propunerea respectivă ar putea fi examinată mai târziu, deoarece situația Nadiei Savcenko este discutată în mod constant de către diplomații europeni, în special având în vedere înrăutăţirea stării de sănătate a aviatoarei.
Pe lista persoanelor responsabile de detenția ilegală a Nadiei Savcenko, întocmită de autorităţile ucrainene, se află, printre alţii, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Aleksandr Bortnikov, președintele Comitetului de Anchetă din Rusia, Aleksandr Bastrîkin, anchetatori ruși, procurori și judecători, în total fiind vorba despre 46 de persoane. Aviatoarea ucraineană Nadia Savcenko, deputat în Rada Supremă şi membru al delegaţiei ucrainene la APCE, a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă, la finalul unui proces care a declarat-o vinovată de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ruși, în iunie 2014, în estul separatist al Ucrainei. Savcenko respinge toate acuzațiile care i se aduc şi afirmă că a fost capturată de către rebelii proruși înainte ca cei doi jurnaliști să fie uciși, iar apoi a fost predată serviciilor secrete din Rusia.

(www.unian.net – 13 aprilie)