Avertizări ale autorităţilor cu privire la reţinerea actului de identitate, ca garanţie pentru unele servicii

Reţinerea actului de identitate, ca garanţie pentru unele servicii, este interzisă prin lege, avertizează autorităţile, în contextul în care numărul persoanelor care-şi lasă gaj de bunăvoie acest document a crescut îngrijorător. Fenomenul s-a amplificat în ultimul timp, deşi amenzile variază de la 75 la 150 de lei, a precizat pentru Radio România Actualităţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Roxana Popescu.

Roxana Popescu: Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reţinut în afara cazurilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri de către persoanele neautorizate.

Realizator: Reporterul RRA Daniela Mănuţă aminteşte că, potrivit legii, titularii actelor de identitate sunt obligaţi să ia măsuri pentru a evita deteriorarea, pierdea sau furtul lor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 aprilie