Autorităţile austriece au decis construirea unui gard la frontieră pentru a opri accesul migranţilor dinspre Italia

Uniunea Europeană şi-a exprimat astăzi, îngrijorarea faţă de decizia autorităţilor austriece de a construi un gard la frontieră pentru a opri accesul migranţilor dinspre Italia. Noul sistem de protecţie a frontierei va intra în funcţiune de la 1 iunie în condiţiile în care Ministerul de Interne austriac estimează că blocarea aşa numitei rute a Balcanilor va conduce la dublarea traficului de imigranţi spre Italia până la 300 de mii de oameni anul acesta. Construcţia gardurilor se va face la pasul montan Brener, blocând, practic, tranzitul dintre sudul şi nordul Europei. Agenţia Reuters aminteşte că Pasul Brener este esenţial pentru asigurarea libertăţii de mişcare – a spus Comisia Europeană care a observat şi că nu a fost informată oficial de planurile Austriei. Aproape 2.000.000 de camioane traversează anual Pasul Brener, făcând legătura Italiei cu Germania, cel mai important partener comercial al său. Experţii se tem că dacă timpii de aşteptare la traversarea Pasului vor creşte, preţurile aplicate de companiile de transport vor creşte şi ele. Autorităţile italiene confirmă aşteptările pesimiste ale Austriei.

Aproximativ un milion de persoane ar putea pleca din Libia pentru a ajunge în Italia, în ultimul val de migranţi către Europa, a declarat astăzi, un consilier militar care lucrează pentru Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit corespondentului RRA, Elena Postelnicu, situaţia şi aşa foarte complicată, preocupă în cel mai înalt grad autorităţile de la Roma, care se tem că Peninsula ar putea deveni o imensă tabără de refugiaţi în aer liber.

Reporter: Zilnic, navele din cadrul operaţiunii Triton, salvează în Mediterană câte două mii de refugiaţi, care vin dinspre Libia în fel de fel de ambarcaţiuni ilegale sau bărci pleumatice. După închiderea rutei balcanice şi anunţul construirii unei bariere la graniţa dintre Austria şi Italia, la Brennero, creşte şi mai mult riscul ca ţările Europei Meridionale, Italia şi Grecia să devină tabere de refugiaţi în aer liber – avertizează Organizaţia „Medici fără frontiere”. Odată blocată, ruta din Balcani, Italia rămâne puntea dintre Occident şi spaţiul mediteranean. Ipoteza că Italia ar putea deveni pista de sosire a migranţilor înspăimântă Roma şi Bruxelles. Ar fi vorba de o invazie foarte greu de gestionat – scrie cotidianul „Il Tempo”, ceva care trebuie să fie evitat cu orice preţ. Numărul migranţilor, care traversează Mediterana pentru a ajunge în Italia ar putea să se dubleze, de la 150.000 de anul trecut la 300.000 în acest an. Acesta a fost motivul pentru care guvernul de la Viena a decis că este mai bine să închidă graniţa pentru a controla un eventual aflux de migranţi.

Decizia guvernului de la Viena deranjează. Italia se teme de haosul ce ar putea să apară la Brennero, de pierderile comerciale din zonă dar şi de o reacţie negativă din partea localnicilor. Vaticanul însă solicită înlăturarea tuturor zidurilor, nu numai a celor construite din cărămizi sau sârmă ghimpată, cât şi cel al indiferenţei oamenilor. În audienţa generală de astăzi, Papa Francisc a amintit că sâmbătă se va deplasa în Insula Lesbos, din Grecia, pentru a atrage atenţia asupra problemelor umanitare ale migranţilor precum şi a faptului că este necesară o încetare imediată a ostilităţilor în regiunea mediteraneană extinsă. Totodată, Suveranul Pontif intenţionează să le mulţumească grecilor pentru ospitalitatea pe care o demonstrează faţă de aceşti migranţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 aprilie