Presa ştiinţifică din România în pericol de dispariţie?

Presa ştiinţifică românească este poate cea mai vulnerabilă în faţa fenomenului globalizării.. Foarte mulţi dintre jurnaliştii şi cercetătorii români din domeniu  aleg să se exprime într-o limbă monedă de schimb, engleza  – a observant academicianul Eugen Simion, în cuvântul de deschidere a Congresului internaţional de istorie a presei, ediţia a IX-a, cu tema “Tradiţii ale presei  ştiinţifice”, care se desfăşoară în perioada, 14-16 aprilie, la Timişoara.
Presa literară a dispărut aproape complet din România. Totodată, jurnalismul generalist s-a schimbat. Nu mai există cultură în presa din România. Ce fel de ţară construim astfel? – s-a mai întrebat Eugen Simion. De asemenea, figura jurnalistului s-a modificat. În prezent, jurnalistul a ajuns un procuror sau un analist politic care s-a mutat la televizor şi nu mai este omul de condei, cu o mare deschidere culturală. Acest tip de presă promovează o cultură a insecurităţii personale şi a eşecului. Trebuie să depăşim aceste lucruri şi să cultivăm, în presa noastră, o cultură a dialogului, a toleranţei, a valorilor româneşti şi europene – a conchis academicianul.
Această întâlnire anuală a academicienilor, jurnaliştilor, profesorilor şi cercetătorilor în istoria presei este dedicată în acest an unei importante aniversări a culturii noastre naţionale: 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române şi 65 de ani de la înfiinţarea filialei bănăţene a Academiei.

RADOR – 15 aprilie