Premierul Benjamin Netanyanu reafirmă că Israelul nu va părăsi niciodată Înălţimile Golan

În mijlocul discuţiilor pentru găsirea unei soluţii la criza siriană, sub coordonarea Naţunilor Unite, premierul Benjamin Netanyanu reafirmă că Israelul nu va părăsi niciodată Înălţimile Golan. Netanyahu a spus că a venit timpul ca realitatea să fie confirmată de comunitatea internaţională. Platoul Golan face parte integrantă din Israel. Arheologia demonstrează existenţa a zeci de sinagogi din timpul celui de-al Doilea Templu în zona platoului Golan.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Am ales să ţin această reuniune specială a Guvernului israelian pe Înălţimile Golan pentru a transmite un mesaj clar: va rămâne pntru totdeauna în mâinile Israelului – a declarat premierul Benjamin Netanyahu. Israelul a cucerit Înălţimile Golan în războiul de şase zile din 1967 şi teritoriul a fost anexat oficial în 1981. Populaţia în acest teritoriu este de aproximativ 50.000 de locuitori şi mii de familii urmează să se stabilească acolo în anii următori. Netanyahu a promis că va continua să-i susţină pe locuitorii de pe Golan, dezvoltarea localităţilor, a industriei şi agriculturii. În trecut, sub control sirian, platoul era doar pentru bunkere, mine terestre, sârmă ghimpată şi atacuri; astăzi, sub control israelian, este un teritoriu agricol – a mai spus premierul Benjamin Netanyahu. El a adăugat că zona face parte din pământul lui Israel; ca dovadă, sunt zeci de sinagogi antice din timpul celui de-al Doilea Templu.

Netanyahu a vorbit cu secretarul de stat american, John Kerry, despre chestiunea Înălţimilor Golan şi a subliniat că zona nu va reveni niciodată la ceea ce a fost. Forţele iraniene şi miliţiile şiite Hezbollah trebuie expulzate din Siria. Israelul nu va ridica obiecţii la un acord diplomatic în problema siriană atât timp cât nu este compromisă securitatea statului. Iranul, unul din principalii duşmani, cât şi miliţiile şiite libaneze, care l-au susţinut pe preşedintele Assad în conflictul cu rebelii şi luptătorii DAESH, reprezintă o ameninţare pentru Israel – a reiterat ministrul  justiţiei, Ayelet Shaked.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie