2016. április 18

Dragoş Pîslaru az új munkaügyi miniszter

Dacian Cioloş miniszterelnök javaslatára Dragoş Pîslarut jelölték a munkaügyi minisztérium élére. Kalus Iohannis államfő máris aláirta Pîslaru kinevezéséről szóló rendeletet. A hivatali eskütételre hétfő délután, 18:00 órakor a Cotroceni palotában kerül sor.A 40 éves Dragoş Pîslaru mostanig az Elnöki Hivatal gazdaságpolitikai kérdésekért felelős tanácsosa volt és Ana Costea helyébe lép, aki a múlt héten mondott le tisztségéről a szakszervezetek elégedetlensége miatt, amit a költségvetési bérezésre vonatkozó sürgösségi kormányrendelet váltott ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

A szenátus elnöke felfüggesztette a hétfőre betervezett találkozóit

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke felfüggesztette a hétfőre betervezett találkozóit és nem vesz részt a parlament munkájában sem. A szenátus sajtóközleménye szerint Tăriceanu egészségi állapotára panaszkodott és az orvosok azt ajánlották, hogy ideiglenesen csökkentse tevékenységét. A szenátus elnökének munkaprogramja az utóbbi időben nagyon szúfolt volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Ludovic Orban megfellebezte a birói felügyeletet

A liberális Ludovic Orban megfellebezte a birói felügyeletet, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) rendelt el ellene. Az ügyészség szerint Ludovic Orban főpolgármester-jelöltként és a liberális párt vezetőjeként 50 ezer eurót kért egy üzletembertől a nyári választási kampányra. A közlemény szerint Orban először március 1-jén vette fel a kapcsolatot az általa ismert üzletemberrel, majd személyesen is találkoztak. „A birói felügyelet szerintem nem szükséges, törvénytisztelő ember vagyok, nincs szándékomban távozni az országból és semmi olyat nem akarok tenni, amit a birói felügyelet tilt”, nyilakozta Ludovic Orban távozásakor a DNA székházából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

A parlament törvényerőre emelné a fenntartható fejlesztési stratégiát

Az ENSZ globális célkitűzéseihez igazítaná és törvényerőre emelné a parlament az ország fenntartható fejlesztési stratégiáját, amelyet még 2008-ban az RMDSZ környezetvédelmi miniszterei dolgoztak ki, közölte hétfőn Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke.Az RMDSZ-politikus annak a kétnapos szemináriumnak a megnyitóján beszélt erről, amelyet az Interparlamentáris Unióval (IPU) közösen szerveztek Bukarestben. A 15 ország részvételével zajló tanácskozás nyitónapján a román parlament két kamarája együttes ülésen emlékezik meg arról, hogy 125 éve tagja az IPU-nak, és nyilatkozatot fogad el arról, milyen lépéseket kíván tenni Románia az ENSZ következő 15 évre szóló, tavaly elfogadott fenntartható fejlesztési céljainak megvalósításáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Lazăr Comănescu részt vesz az európai külügyminiszterek luxemburgi összejövetelén

Lazăr Comănescu diplomáciai vezető hétfőn részt vesz az európai külügyminiszterek luxembrugi összejövetelén, amelyen teritékre kerül a migráció kérdése, a Sziriára és Iránra vonatkozó uniós stratégia, a Keleti Partnerségről, valamint a terrorveszély, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelent, jegyzi meg a külügyi közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

A tiltakozó bányászok képvislői a kormánynál folytatnak megbeszéléseket

Hétfő reggel megérkeztek Bukarestbe az Olténiai Energetikai Komplexum Târgu Jiu-ból múlt kedden gyalog elindult alkalmazottai. A bányászok képviselőit Costin Grigore Borc miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter fogadta. A gazdasági miniszter szerint az Olténiai Energetikai Komplexum helyzete nagyon súlyos, mivel a tiz év alatt felhalmozódott problémáktól folyamatosan eltekintettek. A kormány székháza előtt a komplexum mintegy 300 szakszervezeti tagja tiltakozik. A bányászok a csökkentett bérek és a bejelentett elbocsátások ellen tiltakoznak, és amennyiben nem rendezik helyzetüket, éhségsztrájkba lépnek. A bányaalkalmazottak csaknem 350 kilómétert tettek meg gyalog, hogy felhivják a figyelmet: az olténiai bányamunkát érdemes megmenteni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Rozalia Ganciu