Ungaria cere măsuri dure privind oprirea fluxului de migranţi

În continuare, sute de imigranţi continuă să forţeze trecerea frontierei în Ungaria iar Viktor Orbán, şeful Guvernului de la Budapesta, cere din nou măsuri dure. Noul său plan de acţiune propune chiar suspendarea reglementărilor Schengen pentru statele care nu respectă angajamentele asumate. Autorităţile de la Budapesta susţin că anul trecut ar fi sosit în Europa doar câteva zeci de mii de migranţi, în loc de peste un milion şi jumătate, dacă UE ar fi respectat regulile impuse de spaţiul Schengen. Emil Groza transmite din Budapesta:

Reporter: Grupuri de imigranţi încearcă să pătrundă în fiecare zi în Ungaria sosind în principal dinspre Serbia. Chiar dacă anul trecut au fost construite bariere de sârmă ghimpată la frontierele de sud ale acestei ţări, unele date făcute publice astăzi de Poliţia ungară au relevat faptul că numai la sfârşitul saptămânii trecute au fost depistaţi peste 220 de imigranţi ilegali, numărul celor reţinuţi în ultimele şapte zile ridicându-se la 829. Guvernul de la Budapesta a decis recent consolidarea gardurilor ridicate la graniţele Ungariei cu Serbia şi cu Croaţia în condiţiile creşterii numărului cazurilor de terecere ilegală a frontierei prin breşe făcute în barierele de sărmă ghimpată.

Potrivit autorităţilor, printre persoanele care au trecut ilegal frontiera în Ungaria cu intenţia de a-şi continua apoi drumul spre vestul Europei, au fost multe care au declarat că au cetăţenie afgană, iraniană, pakistaneză, ori că provin dintr-o ţară din nordul Africii, dar au fost şi migranţi care le-au spus poliţiştilor că au plecat din Haiti sau Sri Lanka. Începând din toamna anului trecut când au fost ridicate gardurile de la frontierele de sud ale Ungariei, au fost declanşate proceduri penale împotriva a peste 2.400 de imigranţi ilegali, fiind pronunţate în cele mai multe cazuri sentinţe în instanţă privind expulzarea din ţară pentru perioade cuprinse între un an şi doi ani. Autorităţile ungare au declarat în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că sunt pregătite să ridice un gard şi la frontiera cu România în cazul înregistrării unui număr mare de imigranţi în zonă. Însă până în prezent au fost desfăsurate doar unele activităţi de marcare a terenului, fără să fi fost începute lucrări de construcţie.

Premierul Viktor Orbán, care a criticat de mai multe ori modul în care instituţiile europene au gestionat criza imigranţilor, a prezentat zilele trecute la Lisabona un plan de acţiune care, în opinia sa, ar contribui la găsirea unei soluţii şi la asigurarea pazei frontierelor externe. Viktor Orbán consideră astfel că trebuie aplicate în continuare reglementările Schengen, iar în cazul în care un stat membru nu are posibilitatea să-şi respecte obligaţiile asumate, trebuie să se ajungă la o înţelegere cu Agenţia  Europeană FRONTEX în vederea asigurării pazei frontierelor.

Potrivit premierului ungar, statutul de membru Schengen trebuie suspendat în cazul în care statul respectiv nu poate ajunge la o astfel de înţelegere cu Agenţia FRONTEX. Şeful executivului de la Budapesta a anunţat că planul de acţiune va fi trimis şi premierilor celorlalte state membre al UE, iar în următoarele săptămâni îl va prezenta şi personal cu prilejul unor vizite pe care le va efectua în mai multe ţări europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂTI – 18 aprilie