Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a vizitat EFdeN 4C – Centrul de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România

Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm a vizitat luni, 18 aprilie 2016, prototipul EFdeN 4C- Centrul de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, declarând că ‘’EFdeN reprezintă un exemplu de inovaţie şi inginerie românească.’’

Proiectul a fost admirat de către oficialităţile americane, care au apreciat implicarea echipei pentru schimbarea pe care vor sa o aduca în domeniul eficienţei energetice şi a mediului înconjurător.

EFdeN a început odată cu Solar Decathlon 2014 de la Versailles, unde a reprezentat România si Europa de Est în cadrul competiţiei internaţionale de case solare. Proiectul este unul de educaţie şi cercetare românesc, cu o echipă alcatuită din studenţi voluntari de la mai multe universităţ. Aceştia au proiectat şi construit o casă solară, sigură şi confortabila, 100% electrică şi prietenoasă cu mediul. După competiţie, studenţii au asamblat din nou casa, în cadrul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, funcţionând ca Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort ce este deschis publicului larg în fiecare joi (între orele 18.00-20.00) şi duminică (între orele 12.00-16.00).

La eveniment au participat rectorii Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti şi Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, profesorii implicati, membrii echipei EFdeN, dar şi reprezentanţi ai companiilor care i-au susţinut pe studenţi şi au discutat despre importanţa unui astfel de proiect pentru societate şi pentru universităţi ca şi abordare practică pentru dezvoltarea personală şi profesionială a studenţilor.

Valoarea întregului proiect iniţiat acum 3 ani, se ridică la aproximativ 1,3 milioane euro prin colaborarea cu peste 120 de companii private, 90% din sumă reprezentând materiale, produse şi servicii şi doar 10% contribuţii financiare. Pentru viitor, EFdeN propune un plan de industrializare a prototipului, fapt ce ar duce la o scădere substanţială a preţului, pentru a se putea încadra astfel în programul Prima Casă.

În continuare echipa are foarte multe obiective, unul dintre ele fiind obţinerea certificării Living Building Challenge, cea mai strictă certificare în ceea ce priveşte casele sustenabile, iar odată obţinută, casa EFdeN ar deveni certificată ca fiind cea mai sustenabilă locuinţă din Europa. De asemenea EFdeN urmăreşte să participe si la următoarea ediţie a competiţiei Solar Decathlon ce va avea loc in Dubai in 2018, precum şi să demareze programe educaţionale in domeniul sustenabilităţii, pentru companii şi şcolii şi licee.