Istoria Astronomiei predată de marca poștală românească

Istoria astronomiei este istoria științei care studiază corpurile cerești, de la simpla observație și până la teorii despre univers. Astronomia include studiul planetelor și al sateliților acestora, cometelor, meteoriților, stelelor, găurilor negre, sistemelor solare și galaxiilor.

Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75-76 de ani. Aceasta a fost denumită după astronomul englez Edmond Halley și face parte din categoria cometelor de scurtă perioadă.

De Cometa Halley se leagă o poveste interesantă ce îl are în prim plan pe scriitorul american Mark Twain. Acesta s-a născut în 1835, la două săptămâni după trecerea cometei, scriitorul notând în autobiografia sa că a venit odată cu cometa și că va pleca tot odată cu ea. Ceea ce este interesant este faptul că ceea ce a prevăzut s-a adeverit, scriitorul trecând în neființă în aprilie 1910, dată ce a înregistrat o nouă trecere a cometei.

Cea mai recentă emisiune de mărci poștale este dedicată acestei comete periodice și reprezintă un supratipar al coliței emisiunii Întoarcerea Cometei Halley, din anul 1986.

Purtând titlul de Istoria Astronomiei, 950 de ani de la trecerea Cometei Halley observată în 1066, emisiunea este formată dintr-un plic prima zi și o coliță nedantelată, prezentând o ilustrare stilizată a parcursului Cometei Halley prin Galaxia noastră.

Pliantul emisiunii oferă detalii suplimentare privind caracteristicile cometei, informații despre primele mențiuni și trecerile importante ale acesteia, precum și o scurtă introducere în frumosul domeniu al astronomiei.

Emisiunea de mărci poștale poate fi achiziționată începând de vineri, 22 aprilie a.c., de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Romfilatelia mulţumeşte Institutului Astronomic al Academiei Române pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

* * *

Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe

care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își  redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro