Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei avertizează asupra recrudescenţei antisemitismului

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei avertizează asupra recrudescenţei antisemitismului. Într-o rezoluţie adoptată ieri, la Strasbourg, Adunarea le cere statelor membre să facă din lupta împotriva acestui fenomen o prioritate maximă.

Relatează trimisul nostru special, Dan Preda: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu recrudescenţa antisemitismului în Europa, manifestat, în ultimii ani, atât prin atacuri criminale, cum au fost cele de Toulouse, Bruxelles, Paris şi Copenhaga, dar şi prin agresiuni de limbaj sau atitudine, şi a solicitat statelor membre să considere lupta împotriva antisemitismului ca o prioritate maximă. Rezoluţia adoptată la Strasbourg, pe baza raportului Cilevics şi a opiniei exprimate de parlamentarul Titus Corlăţean, în numele Comisiei politice, recomandă cu fermitate combaterea discriminării, precum şi alte manifestări cu caracter antisemit, precum incitarea la violenţă sau ură, insulte publice sau profanări ale simbolurilor evreieşti.

De asemenea, negarea sau desconsiderarea Holocaustului ori a crimelor împotriva umanităţii vor trebui incriminate prin lege. Documentul solicită statelor membre să condamne şi să retragă finanarea publică atât pentru politicienii, cât şi pentru partidele politice sau organizaţiile care, prin declaraţii sau atitudini publice, incită la ură. A fost inaugurat în Palatul Europei o expoziţie care adună fotografii şi date despre crimele comise în Europa de regimul nazist, precum şi de cel comunist.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie