Ministrul energiei, despre închiderea minelor Lonea şi Lupeni

Planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, care urmează să fie prezentat Comisiei Europene, prevede închiderea a două dintre cele patru mine viabile şi înjumătăţirea grupurilor energetice de la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră a finalizat raportul privind situaţia mineritului din Valea Jiului, concluziile sale fiind axate în special pe aspectele privind securitatea energetică şi continuitatea în aprovizionare şi mai puţin pe cele sociale. Ministrul energiei, Victor Grigorescu.

Victor Grigorescu: Concluziile sunt că avem nevoie de două grupuri energetice, unul în Paroşeni şi unul în Deva. Estimarea la momentul ăsta este că acestea ar putea să asigure 400 de megawaţi împreună. Sunt 400 de megawaţi instalaţi şi că ar trebui să le asociem două mine. Cele două mine pe care le-am identificat ca fiind viabile din cele patru funcţionează în momentul de faţă. Livezeni şi Vulcan sunt cele care par a fi cele viabile, urmând ca celelalte două să fie incluse într-un program de închidere.

Realizator: Minele care se intenţionează a fi incluse în programul de închidere convenit cu Uniunea Europeană sunt Lonea şi Lupeni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie