15 mii de vizitatori la Târgul de carte „Gaudeamus”, organizat de Radio România la Cluj-Napoca

15 mii de vizitatori au vizitat până acum Târgul de carte „Gaudeamus”, organizat de Radio România la Cluj-Napoca. Este a patra zi de evenimente şi oferte speciale în pavilionul instalat în Piaţa Unirii din centrul oraşului, iar reprezentanţii editurilor estimează deja vânzări importante. Lansările au început astăzi încă de dimineaţă, cu traducerea-eveniment în limba română a unui volum de poezie de T.S. Eliot, scriitor considerat mult timp intraductibil. Volumul „Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu” a fost transpus şi adaptat la reperele culturale româneşti de scriitorul şi traducătorul Florin Bican, care a povestit cât de laborios şi îndelungat a fost acest demers.

Florin Bican: Am împrumutat de la Biblioteca Consiliului Britanic din Bucureşti un disc pe care T.S. Eliot îşi citea poeziile cu pisici. am fost uimit că el putuse să scrie aşa ceva şi am ascultat discul ăla până când l-am învăţat pe dinafară. De abia după aia am citit cărţile, dorinţa de a-l traduce s-a manifestat spontan. Efectiv, am lucrat vreo 30 de ani, dar cei 30 de ani au fost în cea mai mare parte dedicat şi unei traduceri convenţionale. Dar suna atât de fals încât mi se părea că îi fac o mare nedreptate lui T.S. Eliot şi n-am găsit nicio formulă care să capteze zburdălnicia iniţială a pisicilor.

Ziua se va încheia cu tombola care va stabili cumpărătorii de carte câştigători ai premiilor celei de-a 17-a ediţii. Potrivit colegei noastre de la Radio România Cluj, Oana Cristea Grigorescu, târgul va fi deschis şi mâine, până la ora 15:00.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie