Destinaţii pentru vacanţa de Pesah, Paştele evreiesc

Vacanţa de primăvară pentru evrei cu ocazia sărbătorii de Paşte, este un prilej excelent pentru călătorii în străinătate. Lista destinaţilor s-a extins, în ultimii ani, şi cifra de afaceri pentru agenţii de turism este considerabilă.

Reporter: Dragoş Ciocârlan – Aproximativ 350.000 de israelieni petrec în străinătate vacanţa de Pesah, Paştele evreiesc. Cele mai bine cotate sunt insulele greceşti, Statele Unite, Italia şi Franţa, dar cele mai multe zboruri sunt spre Turcia, în tranzit, de unde călătoresc spre alte destinaţii. Datele furnizate de Autoritatea Aeroporturilor din Israel arată că trec prin Aeroportul Ben Gurion peste un milion de pasageri, în timpul sărbătorilor de Paşte.

Cifra include şi turişti israelieni care călătoresc în străinătate. Faţă de anul precedent, este o creştere cu 13%. În acest an, în timpul vacanţelor de Paşte, sunt 6.900 de avioane care aterizează şi decolează de la Ben Gurion. Pentru evreii de pe continentul american, în ultimii ani, dincolo de destinaţiile tradiţionale, în listă s-au adăugat Florida, Arizona, Mexic, Canada, plus Europa, unde se respectă regulile dietetice de Kashrut. De exemplu, 50.000 de camere rezervate pentru cel puţin 100.000 de persoane înregistrate în acest an, cu ocazia Sărbătorilor de Pesah, înseamnă 80 de milioane de dolari, cifră de afaceri care s-a dublat în ultimul deceniu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie