Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Intraspitaliceşti

Ministerul Sănătăţii a lansat, astăzi, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Intraspitaliceşti. Acesta va încuraja managerii spitalelor să raporteze existenţa acestor infecţii. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, a explicat cum funcţiona până acum acest sistem şi de ce trebuia schimbat.
Alexandru Rafila: Dacă în contractul lui de management limita acceptabilă este de 0,5%, nici nu o să avem un rezultat superior, pentru că atunci nu îşi îndeplineşte criteriul de performanţă şi ar putea să constituie un motiv pentru schimbarea managerului. Deci, este o chestiune care trebuie foarte clar lămurită. Nu putem să avem de zece ori mai puţine infecţii decât următoarea ţară din Uniunea Europeană.
Realizator: Planul cuprinde o serie de măsuri de ordin legislativ, organizatoric şi de investiţii pentru următorii doi ani, iar costurile estimate sunt de 30 de milioane de lei. Planul mai cuprinde şi o serie de modificări referitoare la normele de igienizare, dezinfecţie şi sterilizare în unităţile medicale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 aprilie