Ucraina comemorează 30 de ani de la tragedia produsă la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl

În întreaga Ucraină se desfăşoară astăzi acţiuni de comemorare a 30 de ani de la catastrofa produsă la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl. Trista dată este marcată la nivel înalt. La ora la care s-a produs tragedia sute de locuitori ai Kievului şi veterani ai Cernobîlului vor aprinde, în sunetul clopotelor, mii de lumânari la Movila memorială închinată Eroilor Cernobîlului.

În ciuda celor 30 de ani care s-au scurs de la producerea tragediei, obiectivul „Ukrîtie” (Adăpostul), care ar fi trebuit să securizeze centrala, nu a fost construit, deşi în acest sens s-au cheltuit deja milioane de euro şi de dolari. Ieri a devenit cunoscut că SUA alocă suplimentar pentru construirea sarcofagului zece milioane de dolari. Ambasada Japoniei la Kiev a comunicat decizia colectivă a ţărilor membre G8 de a contribui la proiectul amintit cu 87 milioane de euro. Potrivit proiectului, sarcofagul boltit deasupra blocului energetic distrus şi deasupra primul sarcofag ar fi tebuit să fie gata în 2013, însă datorită dificultăţilor cu finanţarea va fi finalizat numai anul viitor.

După cum reaminteşte Rosbalt, pe 26 aprilie 1986, la blocul energetic 4 al Centralei atomo-electrice de la Cernobîl s-a produs o avarie în urma căreia reactorul a fost complet distrus şi s-a produs o puternică erupţie radioactivă. În urma operaţiunilor de stingere a incendiului apărut la blocul energetic 4 şi în primele zile, cele mai grele, de lichidare a consecinţelor avariei au fost iradiate şi au murit în decurs de trei luni 31 de persoane. Ca urmare a puternicei iradieri în următorii 15 ani au decedat 60-80 de persoane. Alte 134 de persoane au fost iradiate în diferite grade de severitate. Trei republici vecine, acum state independente, au pierdut ca urmare a iradierii întinse teritorii populate – în jurul centralei – cuprinzând raioane ale Ucrainei, Belorusiei şi Rusiei – au fost evacuate peste 115 mii de persoane.

www.rosbalt.ru – 26 aprilie