Vioara lui George Enescu s-a auzit la Beijing

Unul dintre proiectele de succes ale Radio România, Turneul Vioara lui Enescu, a depăşt graniţele ţării ş chiar ale Europei, ajungând să încânte spectatorii chinezi.

Protagoniştii turneului, violonistul Gabriel Croitoru ş pianistul Horia Mihail, au fost aplaudaţi îndelung cu două prilejuri.

Primul a fost în data de 26 aprilie 2016, la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, care este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior artistic din China ş din Asia.

Acolo, cei doi au interpretat lucrări de Grieg, Brahms, Cesar Franck ş Porumbescu.

Recitalul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing, în parteneriat cu Radio România ş Conservatorul Central de Muzică din Beijing.

În data de 27 aprilie, cei doi muzicieni au susşnut al doilea concert din capitala Chinei, la sala Radiodifuziunii chineze.

Acest concert a făcut parte din seria de evenimente organizate în cadrul Conferinţei Radio Asia 2016 ş a Conferinţei Media 2020. Programul a cuprins lucrări de Fr. Kreisler, P. de Sarasate, George Enescu, Elgar, ş alţii.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Asia Broadcasting Union ş China Naşonal Radio.

Violonistul Gabriel Croitoru a cântat pe vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparşnut lui George Enescu, care este pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află.