„Diaspora și prietenii săi”, la final. 900 de cercetători români din peste 30 de țări s-au aflat în Timișoara pentru evenimentul organizat de UVT, la final. 900 de cercetători români din peste 30 de țări s-au aflat în Timișoara pentru evenimentul organizat de UVT

Timișoara a fost gazda unui eveniment științific de mare anvergură. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează cea de-a IV-a ediție a conferinței „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România – Diaspora și prietenii săi”.

Conferința s-a desfășurat în perioada 25 – 28 aprilie, bucurându-se de Înaltul Patronaj al Președintelui României și participarea Președintelui, E.S. Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere.

Au avut loc 21 de workshop-uri exploratorii (WE) pe domenii diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale, până la științe sociale și umane. Acestea au acoperit aria de activitate a celor patru universități de stat din Timișoara, după cum urmează:

Universitatea de Vest din Timișoara

– Probleme actuale în informatică: algoritmi, complexitate, aplicații

– Ce știm despre diaspora românească?

– Relații internaționale în era globalizării – interese, interacțiuni, instituții

– Educație pentru inovație – cum răspund sistemele de educație noilor generații

– Big Data – Oportunități și Provocări

– Românii în diaspora și diaspora în România: asemănări și deosebiri în cariera științifică

– Filosofia și istoria în universitatea contemporană: provocări, confruntări, soluții

–  Colaborarea internațională în cercetarea din fizică

– Sisteme dinamice. Teorie și aplicații

– Intervenții validate științific în psihologie. O abordare multi-, inter- și transdisciplinară

– Cultură, drept și dezvoltare economică

– (I)migrație și imaginație: literaturi, culturi, comunități în contact în era inter- și trans-disciplinarității

Universitatea Politehnica Timișoara

– Aplicații spațiale: știință, industrie, securitate

– Actualitate și perspectivă în domeniul energiilor regenerabile

– DANUBIUS-RI – Noi oportunități de dezvoltare a colaborării științifice pan-europene și internaționale

– Cercetare și inovare în ingineria fabricației – Oportunități pentru comunitatea științifică românească

– Perspective în sinteza, investigarea și aplicațiile materialelor

Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

– Abordări inovative transdisciplinare de cercetare în domeniul bolilor netransmisibile, pentru dezvoltarea bunăstării comunităților

– Perspective în medicina personalizată – de la concept la aplicații clinice

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara

– Orizontul 2020 al biotehnologiilor și biodiversității în era globalizării

– Bioeconomie – producție, procesare și consum sustenabile

La conferință au participat aproape 900 de cercetători de prim rang din peste 30 de țări, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, și, desigur, România. Prezentările și dezbaterile au fost găzduite atât de către Universitatea de Vest din Timișoara, cât și de către Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, co-organizatori ai acestui eveniment.

La deschiderea oficială a Conferinței a fost prezent și Președintele României, E.S. Klaus Iohannis. Acesta a subliniat importanța legăturilor dintre cercetătorii români din țară și cei de peste graniță: „Suntem aici într-un cadru aparte, care pune la un loc două zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educația și diaspora. Suntem într-un spațiu al dialogului și colaborării în domenii cheie pentru țara noastră, învățământul superior și cercetarea, în care, împreună, recunoaștem contribuția diasporei la dezvoltarea României. Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători și profesori români dinăuntrul și din afara granițelor, în contextul unei conferințe științifice de înaltă ținută, în care avem cu toții același țel: un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic și prosper”.

La finalul Conferinței, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a declarat că una dintre concluziile dezbaterilor din ultimele zile este că oamenii așteaptă mai multă predictibilitate: „Au fost ani mulți în care am avut proiecte minunate, dar le-am finanțat la jumătate, le-am finanțat la trei sferturi, uneori am uitat să le finanțăm… și atunci vrem performanță de la ele. Sper să uităm momentele acestea.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, consideră această conferință ca fiind un bun instrument pentru valorificarea specialiștilor noștri din Diaspora, acolo unde ei lucrează: „Miza nu este doar să aducem Diaspora acasă, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru țară, cum transformăm românii care lucrează peste graniță în ambasadori ai cercetării românești și cum putem să păstrăm legăturile cu ei. În momentul de față, distanțele fizice nu mai sunt o problemă. Nu trebuie să fim fizic în aceeași cameră pentru a genera proiecte comune.

Dincolo de latura sa științifică, „Diaspora și Prietenii săi 2016” contribuie considerabil la creșterea vizibilității Timișoarei pe plan internațional și are capacitatea de a genera proiecte și parteneriate educaționale, sociale și economice pe termen lung.