Interviuri la Media 2020: Graham Ellis, preşedintele Comisiei Radio din cadrul Uniunii Europene de Radio şi Televiziune

20130916_ellisReporter: Domnule Graham, un discurs foarte impresionant. Radio – marele supravieţuitor – ce înseamnă asta?
Graham Ellis: Vreau să spun că radioul este o formă foarte timpurie a mass-media şi a rezistat testului timpului. În timp ce alte tehnologii au apărut şi au dispărut, radioul a fost un supravieţuitor. Dacă ne uităm la tiparele de consum, nu numai în Europa, ci şi în restul lumii, radioul reprezintă un segment foarte important al mass-media. În Marea Britanie, de exemplu, în jur de 90% din populaţie ascultă radio săptămânal.
Reporter: Care este reţeta succesului?
Graham Ellis: Cred că există o forţă interioară în radio, care vine de la faptul că poate constitui, să spunem, o activitate secundară, adică, spre deosebire de televiziune sau chiar şi Internet, poţi asculta radio în timp ce faci altceva. Poti asculta radio când conduci, poţi asculta radio când găteşti, poţi asculta radio când calci haine, sau chiar în timp ce lucrezi. Poţi face toate aceste activităţi, în timp ce asculţi radio. Nu se întâmplă la fel şi cu alte mijloace de comunicare în masă. Aşadar, acesta este un mare avantaj. Un alt mare avantaj este acela că radioul este, în mare măsură, în direct, după cum ştiţi, iar asta înseamnă că este un însoţitor real şi veritabil, pentru milioane de oameni care ştiu că, undeva, este cineva care vorbeşte direct cu ei. Televiziunea şi Internetul nu sunt aşa, iar acesta este un mare avantaj. Iar acestea sunt lucrurile care, cred eu, au adus succes radioului. Alături de ele este voinţa radioului de a inova, de a se schimba, de a rămâne în pas cu tehnologia, de a introduce noi formate care interesează şi sensibilizează ascultătorii.
Reporter: În această lume a tehnologiilor în creştere, aşa cum aţi spus, este o aglomeraţie de tehnologie în lume. Radioul poate considera că noua tehnologie reprezintă un partener sau un inamic?
Graham Ellis: Cred că este ceea ce vom reuşi să facem din ea. Este, cu siguranţă, adevărat, faptul că oamenii au mult, mult mai multe alternative decât în trecut. Şi, cu siguranţă, există riscul ca, dacă radioul nu este atractiv, în comparaţie cu alte lucruri cu care oamenii ar alege să-şi petreacă timpul, radioul să sufere, în consecinţă. Dar eu sunt convins că aceleaşi avantaje care au servit atât de bine radioului, de-a lungul anilor, vor continua să servească şi în viitor, dar trebuie să folosim noile tehnologii. Oamenii se aşteaptă acum ca serviciile de internet să fie conectate cu cele radio. Ştim că putem face mai mult pentru a personaliza radioul, ştim că putem oferi potcasturi, aplicaţii. Toate aceste lucruri au ajutat la susţinerea şi servirea radioului, dar nu îl înlocuiesc, neapărat.
Reporter: Ce este mai important? Imaginile strălucitoare sau seriozitatea şi reabilitarea?
Graham Ellis: Cred că lucrurile cele mai importante, care au fost mereu importante, se referă la autenticitate, onestitate, acurateţe, acestea sunt lucrurile care vor atrage, în cele din urmă, publicul. După cum am spus, oamenii au mai multe alternative decât oricând în trecut. Unii oameni vor alege muzica, unii vor alege ştirile. Dar cert este că vor alege compania alături de care vor să îşi petreacă timpul. Iar acest lucru se va baza pe faptul că au încredere, fie că au încredere în faptul că oferă genul adecvat de muzică, fie că au încredere în faptul că furnizează ştiri corecte şi imparţiale. Iar, în această lume aglomerată, radiodifuzorii de încredere vor reuşi.
Reporter: Cu siguranţă aţi participat la întâlniri cu puncte de vedere diferite, venind din Asia sau Europa. Puse laolaltă, acest fel de întâlnire este important?
Graham Ellis: Da, cred că este un format foarte important şi util, de a aduce laolaltă radiodifuzori de pe cele două continente. Iar ceea ce este remarcabil este cât de similare sunt unele dintre provocările şi problemele cu care ne confruntăm, împreună.
Reporter: Media 2020, a doua ediţie la Beijing. Prima dată a fost la Bucureşti, data următoare va fi, din nou, la Bucureşti. Este acesta un eveniment util, pentru europeni?
Graham Ellis: Cred că orice aduce împreună radiodifuzori din Asia şi din Europa, în modul în care a făcut-o Media 2020, trebuie să servească unui scop util, aşa că, da, cu siguranţă pentru mine, personal, este extrem de interesant să pot întâlni persoane pe care, altfel, nu aş avea şansa să le întâlnesc.
Reporter: Şi Radio România?
Graham Ellis: Din fericire, am oportunitatea de a întâlni în mod regulat colegi de la Radio România, dar cred că este un mare merit pentru Radio România faptul că şi-a întins mâna dincolo de continent, alături de China National Radio, cu această ocazie, pentru a crea o conferinţă cu o semnificaţie reală.
Reporter: Vă mulţumesc foarte mult şi vă aştept anul viitor, la Bucureşti.

RADOR (28 aprilie)