Oul decorat, în colecţii şi muzee

DSC_9386În localitatea Vama, numită straja munţilor Bucovinei, nu departe de mânăstirile Voroneţ, Moldoviţa şi Suceviţa, tradiţia decorării ouălor de Paşte este ingenios valorificată într-un muzeu atipic, Muzeul Oului, unde pot fi admirate colecţii de ouă încondeiate din România, cu motive străvechi, şi unele dintre cele mai importante colecţii din Europa, în stiluri şi tehnici deosebite. Trei mii de ouă din toată lumea, adunate în decurs de 14 ani, şi ouă din străbuni, de peste 50 de ani, din Bucovina pot fi admirate de vizitatori. În colecţie există exponate din 79 de ţări, inclusiv ouă rare, cum sunt cele de emu (struţ australian), nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă de dimensiuni foarte mici, cum sunt cele de potârniche, vrabie, porumbel, alături de ouă de fazan, păun, prepeliţă, raţă, gâscă, curcă, struţ. Sunt expuse ouă cu motive florale, religioase, ouă perforate, ouă din pietre şlefuite sau din porţelan decorat manual.

unnamedMuzeul Pisanka din Colomeea. Actuala clădire a Muzeului Pisanka a fost construită în anul 2000 în oraşul ucrainean vestic Colomeea, regiunea Ivano-Frankivsk. Muzeul este în forma unui ou (14 metri înălţime şi 10 metri diametru) şi părţi ale exteriorului şi interiorul sunt pictate ca să semene cu un ou de Paşte. Anterior, colecţia de ouă decorate a fost adăpostită în biserica Buna Vestire din Colomeea. În august 2007, muzeul a fost recunoscut ca un reper al Ucrainei moderne. Actualmente, muzeul deţine o colecţie de peste 10.000 de ouă decorate. Colecţia permanentă cuprinde ouă din majoritatea oraşelor din Ucraina, unele datând din secolele XIX şi XX. Există şi ouă decorate din alte ţări, unele apropiate (Belarus, Republica Cehă, Polonia, România). altele mai îndepărtate (Franţa, Suedia, SUA, Canada, Pakistan, Sri Lanka, India).

8b1526b9ee28f0b546d07b75d5b1dce5

Muzeul Ouălor de Paşte de la Sonnenbühl (sudul Germaniei). În 1993, vechea şcoală Erpfinger din 1840 a fost modernizată, deschizând-se un muzeu cu un singur subiect aparte – oul şi importanţa lui în tradiţia creştină, precum şi oul decorat, ca obiect cultural. Singurul muzeu al ouălor de Paşte din Germania, deschis în 1993, ca o atracţie pentru turişti, după ce sezonul de schi se termină. În timpul acestui sezon de vârf, muzeul găzduieşte artişti internaţionali care îşi demonstrează talentul în arta decorării ouălor. Muzeul găzduieşte 900 de ouă decorate, care acoperă diferite stiluri (de la arta religioasă, la cultura de televiziune) şi mai multe decenii. Multe dintre ouă au fost donate de localnicii din Sonnenbühl. Muzeul german propune o provocare unică, arta de a decora o suprafaţă 3-D.

Ouă decorate pot fi admirate şi la Muzeul colecţiilor de ouă din Austria, de la Winden am See. Muzeul pentru colecţia de ouă a fost integrat în complexul achiziţionat în anul 1965 de Wander Bertoni, în mijlocul podgoriilor din Winden, lângă lacul Neusiedler. Muzeul colecţiilor de ouă stă în afara ansamblului autonom, formând un fel de poarta de intrare în conjuncţie cu galeria pavilionului.

43_big

Peste 1500 de ouă de Paşte din întreaga lume sunt adunate la Muzeul ouălor de Paşte din Ciechanowiec, un oraş mic din Voievodatul Podlasia, Polonia. Muzeul fondat de Irena Stasiewicz-Jasiukowa şi Jerzy Jasiuk a stabilit recordul mondial pentru cea mai mare colecie de ouă de Paşte din lume, înfiinţată în 2004. Fondatorii muzeului au colectat ouăle timp de 30 de ani. Colecţia este alcătuită din ouă decorate cu ceară, vopsea, hârtie colorată, papură, lână, boabe de orez şi de mac. Fiecare ou este o piesă de artă, unic în felul său. Ouăle de cinteză, prepeliţă, pui, gâscă şi struţ provin din toate regiunile din Polonia, din Ucraina, Belarus, Rusia, Republica Cehă, China, Japonia, Kenya, Brazilia, Palestina, Grecia, Cuba şi alte ţări.

Ouăle de Paşte cu pietre preţioase, realizate de firma Fabergé pentru ultimii doi ţari ruşi sunt considerate capodopere ale artelor decorative. Compania Fabergé a fost fondată în Sankt Petersburg, în 1842, şi a fost un furnizor oficial pentru curtea imperială rusă din 1885 până în 1917. Cele mai multe dintre aceste creaţii conţineau şi surprize ascunse, cum ar fi păsări de ceas, trăsuri sau vapoare miniaturale.

famous-easter-eggs-by-faberge-in-st-petersburg

Muzeul Fabergé de la Baden-Baden, Germania, dedicat pieselor realizate de firma rusească de bijuterii, prezintă între alte piese şi exponate în formă de ou. Deschis în 2009 de colecţionarul rus de artă Alexander Ivanov, muzeul conţine aproape 700 de piese Fabergé. Cel mai important element din colecţia muzeului este oul Rothschild Fabergé. În afară de Rothschild Fabergé, în colecţia muzeului figurează o carafă de argint rar sub forma unui iepure, şi ultimul ou Fabergé, realizat din mesteacan de Karelia, cu aur şi diamante, pentru Paştele din 1917.

Un al muzeu Fabergé, din Sankt-Petersburg, Rusia, are capital integral privat, fiind fondat de Fundaţia Link Times, pentru a repatria obiecte de valoare culturale pierdute în Rusia. Colecţia muzeului cuprinde mai mult de 4.000 de opere de arte decorative, inclusiv obiecte din aur şi argint, tablouri, porţelanuri şi bronz. Un punct culminant al colecției muzeului este grupul de nouă ouă imperiale de Paşte create de Fabergé pentru ultimii doi ţari ruşi, Alexandru al III şi Nicolae II. În total, sunt 15 ouă Fabergé în Camera Albastră a Palatului Şuvalov, care găzduieşte muzeul.

Totodată, oul pascal este şi subiect de inspiraţie în sculptură. Un ou pascal înalt de 9 metri, decorat în stil ucrainean, poate fi admirat la Vegreville, Alberta, Canada. Este al doilea cel mai mare ou decorat din lume, după cel de la Colomeea, Ucraina. Sculptura a fost creată de Paul Maxum Sembaliuk, un artist canadian de origine ucraineană. Alte ouă gigantice decorate pot fi admirate la Zagreb, în Croaţia, sau la Gogolin, în Polonia.

Vegreville_pysanka_August_2008

wpid-image2Nici ouăle de ciocolată nu se lasă mai prejos, devenind un decor şi un cadou reprezentativ în zilele noastre. Primul ou de ciocolată pentru Paşte a fost fabricat în 1873, în Marea Britanie, de firma J.S. Fry & Sons of England, în prezent ajungându-se la vânzări de 80 de milioane de ouă numai în Regatul Unit. Imensul ou de ciocolatlă de la Bariloche, Argentina, considerat cel mai mare ou lucrat manual din lume, din 8 tone de ciocolată, de 8,5 metri înălţime, a fost devorat la Paştele din 2015 de mii de localnici şi vizitatori.

Cristina Zaharia