Preşedintele Republicii Moldova este împotriva participării tehnicii NATO la demonstraţia de Ziua Victoriei

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a recomandat să se renunţe la participarea tehnicii militare a SUA la demonstraţia pe care Ministerul moldovean al Apărării planifică să o desfăşoare de Ziua Victoriei în Piaţa Centrală din Chişinău, informează postul local Realitatea, citând scrisoarea consilierului preşedintelui moldovean pe probleme de securitate, Alexei Barbăneagră, adresată ministrului moldovean al apărării, Anatol Şalaru.
„Demonstraţia comună cu participarea tehnicii militare americane ar putea stârni interpretări şi speculaţii negative nu doar în rândul unui anumit segment al populaţiei, ci şi în rândul partenerilor Republicii Moldova, care nu au fost invitaţi să participe” – se afirmă în textul scrisorii. „Astfel, preşedintele Republicii Moldova consideră oportună abţinerea de la astfel de manifestări” – se subliniază în scrisoare. Deocamdată, această informaţie nu a fost confirmată de administraţia prezidenţială.
Anterior, Anatol Şalaru a declarat că postul de televiziune Pro TV a fost informat în legătură cu poziţia şefului statului moldovean, care este şi comandantul suprem al Forţelor Armate ale republicii. „O decizie finală în această problemă nu a fost încă luată. Este posibil ca americanii înşişi să renunţe la această idee dacă preşedintele nu este de acord cu participarea lor” – a declarat ministrul moldovean al apărării în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii.
La rândul său, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care pregăteşte o paradă şi alte acţiuni consacrate Zilei Victoriei, a anunţat, de asemenea, că nu va accepta demonstraţia tehnicii NATO planificată de Ministerul Apărării în centrul capitalei moldovene.
„Să nu încercaţi să veniţi la 9 mai la Chişinău” – s-a adresat liderul socialiştilor, Igor Dodon, militarilor americani sosiţi la manevrele din Republica Moldova. „Noi vom fi cu miile şi vom fi gata să ripostăm. Nu vă jucaţi cu memoria şi sentimentele oamenilor. Pentru noi aceasta este o zi sfântă. Soldaţi americani, luaţi panglica Sfântului Gheorghe şi flori dacă doriţi să participaţi la comemorare, însă tehnica voastră militară nu va exista în centru” – a declarat Dodon.
Potrivit afirmaţiilor lui Dodon, al cărui partid controlează cea mai mare fracţiune în Parlamentul moldovean, socialiştii cer convocarea unei şedinţe extraordinare a organului legislativ în timpul căreia intenţionează să-l invite pe ministrul moldovean al apărării, Anatol Şalaru, renumit pentru apelurile sale scandaloase de aderare a republicii la NATO şi deschiderea unui „muzeu al ocupaţiei sovietice”. De asemenea, socialiştii au trimis preşedintelui Nicolae Timofti o cerere de convocare a Consiliului de Securitate.
„Desfăşurarea în Republica Moldova a manevrelor NATO şi expunerea tehnicii militare a Alianţei în Piaţa Centrală din capitala republicii de Ziua Victoriei constituie o palmă aspră dată Constituţiei Republicii Moldova în care este stipulată neutralitatea acesteia, dar şi Parlamentului, care, recent, a adoptat o declaraţie privind suveranitatea şi neutralitatea permanentă a republicii” – a subliniat Dodon.
Amintim că, ieri, în Republica Moldova a sosit o coloană de tehnică şi militari ai SUA pentru a participa la manevrele comune NATO Dragon Pioneer 2016, care se vor desfăşura până la 20 mai. Din partea SUA, la manevre vor participa 198 de militari din cadrul Regimentului 2 Cavalerie al SUA, precum şi 58 de unităţi de tehnică militară. Sosirea militarilor americani a stârnit nemulţumirea opoziţiei moldovene, care a încercat să blocheze intrarea în republică, însă după sosirea forţelor de poliţie demonstranţii au fost nevoiţi să cedeze.

(www.tass.ru – 4 mai)