2016. május 5

Az új kultúrminiszter beszámolt prioritásairól

Corina Şuteu új kultúrminiszter bejelentette, hogy folytatja a párbeszédet a civilszervezetekkel és figyelmét a kultúrális közintézményekre, valamint a jogszabályok javitására összpontositja. A Román Opera és a kultúrális örökség, mint a nemzet egészének közös szellemi értékeinek a védelmezése csupán néhány a Corina Şuteu által kitűzött prioritások közül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)

Összefogásra szólít a miniszterelnök

A fogyatékos személyek esélyegyenlőségének biztosítása és a független élet elérése nem valósítható meg egyénileg , hanem az emberek, a civil társadalom, az intézmények és a szervezetek összefogásával – jelentette ki Dacian Ciolos. A Független élet európai napja alkalmából kiadott közleményben a miniszterelnök rávilágított, hogy Romániában több mint 700 ezer fogyatékos személy él, akik független életre vágynak a közösségben, a kormány pedig támogatni kívánja őket a minőségi szociális ellátásban részesülés és minél több tevékenységben való részvétel érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)

Nőtt a Romániába érkező turisták száma

Az Országos Statisztikai Hivatal átal csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint ez év másciusában jelentős nőtt a román turizmus. Márciusban mintegy 11%-al érkezett több külföldi turista országunkba és az általuk eltöltött vendégéjszakák is csaknem 7%-al nőttek az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. Tavaly márciusban mintegz 144 ezer, lakhelyükkel más országokban létező állampolgár lépte át a határátkelőket, mig az idén, ugyancsak márciusban, számuk meghaladta a 160 ezret. Az első negyedévben több, mint 17%-al volt nagyobb a legalább egy vendégéjszakát a román szállodákban vagy panziókban eltött külföldi turisták száma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)

A román királyi korona ünnepe

A román királyi korona ünnepe, a modern román állam megalapitásának 150. évfordulója alkalmából Bukarestben és Sinaian több ünnepi rendezvényre kerül sor. Csütörtökön a főváros egyik lakónegyedében felavatják az „Elena Anyakirálynő” elnevezésű iskolát. Pénteken a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége ünnepi rendezvényt szervez a Kórus Templomban (Templu Coral). Ugyancsak holnap kerül sor a román közszolgálati rádió székházában a „Királyi Év” cimű könyv bemutatójára és a Királyi Koncertre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)

Kiértékelték a Cioloş-kabinet minisztereinek eddigi tevékenységét

Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken ismerteti miniszterei tevékenységének kiértékelése nyomán levont következtetéseket. A miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy az ünnepek után megvizsgálja, hogy milyen intézkedéseket hoztak eddig a miniszterei, mennyire voltak eredményesek. Dan Suciu kormányszóvivő mellőzte a konkrét választ arra a kérdésre, hogy a kiértékelés eredményeinek függvényében esetleg sor kerül a kormány átszervezésére is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)