Problema Insulelor Kurile a fost abordată la întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Shinzo Abe „într-o cheie foarte constructivă”

Rusia şi Japonia au idei noi în ceea ce priveşte colaborarea în Asia Centrală sub egida ONU, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, după convorbirile dintre preşedintele Vladimir Putin şi premierul nipon, Shinzo Abe. „A fost o discuţie despre Afganistan. Japonia este unul dintre cei mai importanţi donatori care acordă ajutor acestei ţări. Rusia realizează şi ea câteva proiecte în sprijinul Afganistanului: proiecte legate de forţele de securitate, de armată, de poliţie. Noi avem pe linia ONU un proiect comun, ruso-nipon, privind pregătirea poliţiştilor în domeniul luptei împotriva industriei narcoticelor pentru structurile din Afganistan„, a spus Lavrov.
La rândul său, secretarul de presă al şefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat pentru RIA Novosti că la întâlnirea dintre cei doi lideri s-a pus problema Insulelor Kurile „într-o cheie foarte constructivă”. „Contactele vor fi continuate la nivel de ministere de externe„, a declarat Peskov pentru RIA Novosti.
Agenţia niponă Kyodo îl citează pe premierul Abe, care după convorbirile avute cu Putin a declarat că a propus Moscovei o nouă abordare pentru soluţionarea problemei Insulelor Kurile.
După cum informează Rosbalt, convorbirile Putin – Abe au durat mai mult de trei ore.

www.rosbalt.ru – 6 mai