Revista presei internaţionale – 7 mai 2016

Actualitatea internaţională este caracterizată de disputele în legătură cu soarta refugiaţilor ajunşi pe teritoriul statelor europene, ca şi de noile configuraţii care se pregătesc prin alegeri în diferite zone ale planetei.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, critică hotărârea Comisiei Europene de a sancţiona statele care refuză să primească refugiaţi – scrie „EU Observer”. Intenţiile UE sunt o prostie şi Bruxelles-ul ar trebui să se concentreze mai degrabă pe protejarea şi securizarea graniţelor, a mai spus oficialul ungar, citat de ziarul european. Într-un interviu la Radio Kossuth, premierul a subliniat că suma cerută de Comisia Europeană reprezintă veniturile adunate de un maghiar obişnuit în 39 de ani – scrie „Világgazdaság”.  Premierul Orban intenţionează să organizeze un referendum privind cotele de refugiaţi impuse de Bruxelles, un scrutin „simplu, limpede şi lămuritor”, punctează „Daily News Hungary”. Dar premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a făcut apel la statele UE să accepte cotele de refugiaţi. „Din moment ce statele bogate ale UE dau bani Estului, trebuie să le arătăm solidaritate şi ajutor reciproc”, afirmă premierul bulgar, citat de „EU Observer”.
Premierul Irlandei, Enda Kenny, a fost reales de către Parlament în funcţia de prim-ministru, anunţă „Irish Times” şi precizează că alegerea a avut loc după 70 de zile de blocaj politic. Toată lumea trebuie să acţioneze în interesul întregului popor, a subliniat premierul Kenny care, potrivit „Irish Times”, va forma acum un guvern minoritar pentru care încearcă să obţină susţinere. Enda Kenny a promis că va aplica „reforme multilaterale”, pentru că „în centrul programului guvernamental este materializarea întregului potenţial al poporului irlandez”, iar acest potenţial nu se poate realiza decât făcând o politică bună, notează ziarul irlandez „Independent”.
Alegerile locale din Marea Britanie menţin presiunile asupra Partidului Laburist şi a liderului acestuia, Jeremy Corbyn, subliniază „Financial Times”. Laburiştii au pierdut 9% din sufragii în Scoţia şi 6% în Anglia, rezultatul fiind cu mult sub estimările anterioare. „Laburiştii au pierdut contactul cu clasa medie şi muncitoare, nu sunt credibili sub conducerea lui Corbyn, dar acesta refuză să demisioneze, în ciuda pierderilor”, notează „The Telegraph”.
În Turcia, premierul Ahmet Davutoglu a demisionat din funcţie pe fondul unui conflict direct cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, generând astfel întrebări şi îngrijorări privind soarta acordului dintre Uniunea Europeană şi Ankara. Demisia subită a premierului survine după ce Comisia Europeană a dat undă verde mult-aşteptatei suspendări de viză pentru cetăţenii Turciei – notează „EU Observer” şi precizează că ridicarea vizelor face parte din acordul UE-Turcia privind migranţii.
Ieri a început în Coreea de Nord Congresul Partidului Muncitorilor, prima mare adunare de acest fel din ultimii 36 de ani. Într-o atmosferă tensionată şi secretoasă, peste 3.000 de delegaţi au venit la congres pentru a asculta ce are de spus liderul Kim Jong-un cu privire la viitorul ţării. „Congresul este, probabil, un prilej de «încoronare» a lui Kim Jong-un”, scrie „New York Times”. Ziarul american consideră că, de această dată, congresul de la Phenian „este mai mult o treabă internă”, chiar dacă au fost invitaţi şi jurnalişti străini. Un fapt unic în desfăşurarea unor asemenea manifestări: „ziariştii străini primesc puţine informaţii, fiind obligaţi să rămână peste drum de clădirea unde se desfăşoară lucrările congresului”.(Magda Baciu)/mbaciu/dstanesc