2016. május 10

Dacian Cioloş: Az oktatás és az egészségügy lesz a prioritás a költségvetés kiegészítésekor

Az oktatás és az egészségügy lesz a prioritás a költségvetés kiegészítésekor – hangsúlyozta a miniszterelnök a parlament két háza előtt. Dacian Cioloş ugyanakkor biztosította az őt kérdező törvényhozókat, hogy a kormány „nem vág sokat” más fejezetekből. A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a pénzügyminisztérium tartalékolja az állami költségvetés 10 százalékát arra az esetre, ha a tervezettnél alacsonyabb lesz az adóbehajtás aránya, illetve a különböző könnyítések miatt nőne a deficit. Ebből a tartalékból fordítanak majd több pénzt az oktatásra és más ágazatokra – fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Marad a bizonytalanság a közszolgálati televíziónál

A Parlament Irina Radut választotta meg a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatójának, a liberálisok azonban jogellenesnek tartják a szavazást, és az alkotmánybírósághoz fordulnak. A köztévé tevékenységét szabályozó törvény szerint az elnök-vezérigazgató személyére a kuratóriumnak kell javaslatot tennie, Radut azonban a Szociáldemokrata Párt javaslatára választotta meg előbb a kulturális bizottság, majd a plénum. Előzőleg a kuratórium Monica Ghiurcót javasolta a posztra, aki viszont közölte, hogy nem ért egyet a PSD által szorgalmazott csődeljárással. A liberálisok szerint a Parlament mai döntése azért is alkotmányellenes, mert a teremben a szabályzat által megköveteltnél jóval kevesebb honatya tartózkodott a liberálisok kivonulása után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Az egészségügyi szakszervezetek folytatják tiltakozó akcióikat

Az egészségügyi szakszervezetek folytatják tiltakozó akcióikat a tárcavezető lemondása után is. Május 13-ig naponta sztrájkőrséget állnak az egészségügyi, a munkaügyi és a pénzügyi minisztérium épülete előtt, és általános sztrájkkal fenyegetőznek arra az esetre, ha követeléseik nem teljesülnek. A Sanitas szakszervezeti szövetség közölte: nyitott a párbeszédre, de szükségesnek lát egy sürgősségi kormányrendeletet, amely megszünteti a bérezési rendszer igazságtalanságait, és amely a fizetéseket a valósághoz igazítja. A szakszervezetek egyik követelése az ügyeletek teljes körű honorálása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

A Román Nemzeti Bank csökkentette inflációs előrejelzését

A román jegybank 0,8, illetve 0,7 százalékponttal csökkentette az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését – közölte kedden Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. A legújabb negyedéves inflációs előrejelzés szerint a központi bank az idén 0,6 százalékos inflációra számít a februárban közölt 1,4 százalék helyett. A jövő évre 2,7 százalékos fogyasztói árindex növekedéssel számolnak a korábban közölt 3,4 százalék helyett. Márciusban újabb történelmi mélypontra, mínusz 3 százalékra csökkent a román éves infláció, ami elsősorban az élelmiszerek olcsóbbodásának köszönhető. Tavaly június óta van negatív tartományban a fogyasztói árindex, miután két lépésben csökkentette a román kormány az általános forgalmi adót. Az irányadó kamat tavaly május óta a szintén történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon áll. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Több mint 40 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Az első negyedévben 43 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte kedden az országos statisztikai intézet. Az import kétszer gyorsabban nőtt az exporthoz mérten a vizsgált időszakban. A behozatal 7,1 százalékkal, 15,812 milliárd euróra bővült, míg az export 3,5 százalékkal, 13,846 milliárd euróra nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,966 milliárd euró volt, ami 589 millió euróval több a tavalyi első negyedévhez mérten. Arányait tekintve márciusban is kétszer gyorsabban nőtt az import az exporthoz képest. Tavaly 38 százalékkal, 8,368 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya 2014-hez viszonyítva. A deficit növekedésének fő oka a belföldi fogyasztás megugrása az áfacsökkentések következtében. Tavaly júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát, január 1-től pedig 24 százalékról 20 százalékra csökkentették az általános áfakulcsot. Emellett a bérek is emelkedtek, így az emberek többet költenek. Románia kiskereskedelmi forgalom volumene 19 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)