Dacian Linx 2016 – exerciţiu prin care este evaluată capabilitatea operaţională a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est

La Bucureşti se desfăşoară, în această săptămână, Dacian Linx 2016 – un exerciţiu prin care este evaluată capabilitatea operaţională a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, una dintre cele două structuri de comandă-control ale NATO, care funcţionează în România. Prezent la exerciţiu, amiralul Mark Fergusson, şeful comandamentului de la Napoli al Alianţei Nord-Atlantice, a evidenţiat valoarea României în cadrul NATO:
Mark Fergusson: România rămâne un aliat valoros pentru Alianţa Nord-Atlantică. Acest comandament demonstrează angajamentul NATO pentru apărarea României şi a tuturor aliaţilor din sud-est. Prevăd în viitor contribuţii importante din partea României şi apreciez foarte mult sprijinul de până acum în cerarea acestui comandament.
Realizator: În cadrul exerciţiului este testată şi capacitatea de a exercita comanda şi controlul asupra Unităţilor de Integrare a Forţelor NATO din România şi Bulgaria – a precizat Comandantul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu:
Ovidiu Uifăleanu: Exercităm comanda şi controlul asupra celor două unităţi de integrare a forţei din Sofia şi din Bucureşti, folosind o platformă de instruire prin simulare existentă în România de zece ani. E prima experienţă colectivă a militarilor din Divizia Multinaţională Sud-Est şi a celor două unităţi de integrare a forţei. E o replică fidelă a potenţialelor incidente care s-ar putea întâmpla la graniţele alianţei. Avem o listă foarte detaliată de potenţiale evenimente şi incidente. Scenariul este defensiv. Nu se referă la nicio situaţie, la nicio alianţă şi nici la un potenţial posibil conflict.
Realizator: Mâine, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, vor vizita sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, unde se desfăşoară exerciţiul Dacian Lynx 2016