Revista presei internaţionale – 11 mai 2016

Problema refugiaţilor rămâne în actualitatea europeană, cu ample comentarii pe marginea unor decizii ale Uniunii Europene. Parlamentul European nu va dezbate propunerea de acordare de vize pentru cetăţenii turci, dacă Ankara nu va modifica legile sale antiterorism, anunţă Europe Online Magazine. Cu atât mai mult cu cât a avut loc ieri un atac cu maşină-capcană asupra unui camion al poliţiei, în oraşul Diyarbakır, din Turcia, unde forţele de securitate încearcă să contracareze insurgenţa militanţilor kurzi, scrie Le Monde. În acelaşi timp, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a calificat drept „o comedie neagră” tentativa Europei de a îndemna Turcia să îşi modifice legile antitero, scrie Sabah. În Germania s-a înregistrat un declin abrupt al solicitanţilor de azil, în aprilie, după închiderea rutei balcanice a migraţiei, anunţă EUObserver. Totuşi, militari au fost desfăşuraţi în ţară, în sprijinul autorităţilor locale sufocate de recentul aflux de refugiaţi, informează Deutsche Press Agentur. Mai mult, mii de soldaţi în plus vor întări efectivele armatei, în anii următori, a anunţat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, cu un plan de circa 14.300 de noi recrutări, şi o mărire a bugetului de la 34 la 39 de miliarde de euro, până în 2020, punând astfel capăt unei perioade de 25 de ani de reduceri în armată, subliniază DPA. La Budapesta, Parlamentul a aprobat organizarea unui referendum naţional privind cotele obligatorii de refugiaţi, în toamnă, anunţă Nepszava. În Italia, patru poliţişti chinezi s-au alăturat colegilor din Peninsulă, pentru a patrula împreună pe străzile de la Roma şi Milano, în zonele de impact turistic major, a anunţat Corriere della Sera.

În Europa de Vest, imigranţii bulgari şi români pot fi consideraţi drept o ameninţare, similară cu cea pe care o reprezintă refugiaţii, crede Stratfor, şi subliniază că România şi Bulgaria vor deveni participanţi tot mai activi la rezolvarea crizei refugiaţilor şi a tensiunilor Occidentului cu Rusia. În analiză se mai menţionează că, atâta timp cât impasul în relaţiile dintre Occident şi Rusia va dura, România şi Bulgaria vor continua să primească sprijinul militar al Vestului, însă Sofia îşi va menţine relaţiile cu Moscova. În Bulgaria au început exerciţiile internaţionale NATO, numite „Platinum Lion 16-3”, anunţă Tass. Şi o subunitate a Infanteriei Marinei Regale britanice participă la exerciţiul derulat la baza bulgaro-americană de la Novo Selo, adaugă Standart. 200 de militari din Bulgaria, SUA, Anglia şi România, iau parte la exerciţiu. Stars and Stripes anunţă că oficiali militari americani vor fi prezenţi în România, joi, pentru a inaugura, la Deveselu, baza terestră de interceptare de rachete, prima de acest tip, parte a unui sistem mai amplu, despre care oficialii americani spun că este necesar pentru a opri rachetele balistice iraniene de a ţinti Europa. Moscova, care a criticat mereu scutul, ar putea răspunde la ceremonia de joi cu desfăşurări sau exerciţii de-a lungul frontierei de vest a Rusiei, avertizează ziarul american.
Oficiali americani de rang înalt au sosit în Belgia, pentru a intensifica cooperarea bilaterală în schimbul de informaţii, în urma unui număr fără precedent de luptători străini care se întorc în Europa, anunţă The Wall Street Journal. SUA subliniază că schimbul informaţii în Europa trebuie, de asemenea, îmbunătăţit, deoarece celulele teroriste mici de pe continent sunt capabile de a organiza atacuri neaşteptate, adaugă ziarul american. Vigilenţa faţă de ameninţarea terorismului internaţional e la cote maxime şi în Italia, unde un cetăţean sloven considerat responsabil de recrutare de aspiranţi jihadişti, pe teritoriul naţional, a fost arestat în urma unei operaţiuni desfăşurate în colaborare cu poliţia din Slovenia, notează La Stampa. În acest context, UE trimite agenţi antitero în taberele de refugiaţi, în diferite puncte fierbinţi din Grecia şi Italia, cu obiectivul de a identifica luptătorii jihadişti, a anunţat şi Centrul European Antiterorism. Şi la Bari au fost arestaţi trei cetăţeni afgani, care sunt acuzaţi de plănuirea de atentate în Italia şi Anglia, adaugă Rai News.
Un eveniment aşteptat de toată lumea, Festivalul de Film de la Cannes, începe cu măsuri excepţionale. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului este plasată sub o strictă securitate, anunţată de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, în faţa unui risc mai ridicat ca niciodată, consemnează Le Parisien. Circa 400 de agenţi de securitate au fost deplasaţi pentru a controla toate punctele de acces la eveniment, completează Le Figaro. În acest an, pe covorul roşu vor călca actorii Marion Cotillard, Julia Roberts, George Clooney şi Robert de Niro, regizorii Woody Allen, Pedro Almodovar şi Steven Spielberg, punctează Nice-Matin. Şi recente pelicule româneşti vor fi prezente: „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, ”Sierranevada”, regizat de Cristi Puiu, în competiţia oficială, dar şi pelicula ”Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, la secţiunea ”Un Certain Regard”.

(Cristina Zaharia)