2016. május 12

Felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer deveselui elemeit

Felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit a deveselui katonai támaszponton csütörtökön. Az ünnepélyes keretek között tartott rendezvényen részt vett és beszédet mondott többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Robert Work amerikai helyettes védelmi miniszter és Dacian Ciolos miniszterelnök. Robert Work azt mondta, hogy a rakétavédelmi rendszernek köszönhetően a NATO hatékonyabban tud védekezni a támadások ellen. Rámutatott: 2013-hoz képest, amikor elkezdődött a támaszpont megépítése, jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet, újabb fenyegetések jelentek meg, ezért úgy vélte, hogy a varsói NATO-csúcs előtt lényeges, hogy a szövetség egységet és szolidaritást mutasson. Stoltenberg történelmi pillanatról beszélt, és úgy vélte, hogy a romániai támaszpont üzembe helyezése jelentősen növeli a NATO európai szövetségeseinek biztonságát, hosszú távon védelmet jelent a fenyegetések ellen. Ismét nyomatékosította, hogy sem a Romániában megépült, sem a Lengyelországba telepítendő védelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul. Ezt azzal támasztotta alá, hogy túl kevés elfogórakétát telepítettek, és azokat túlságosan délre és túl közel helyezték Oroszországhoz ahhoz, hogy orosz interkontinentális ballisztikus rakétákat is megsemmisíthessenek. A NATO főtitkára kifejtette, hogy a támaszpont egy szélesebb védelmi rendszer része, amelyben Lengyelország mellett Németország, Dánia, Hollandia, Nagy Britannia, Spanyolország és Törökország is részt vesz. A csaknem 170 hektáron elterülő, 800 millió dolláros költséggel megvalósult romániai támaszpontra egyebek mellett ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 44 elfogórakétát és egy nagy teljesítményű radart telepítettek. Az elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Jens Stoltenberg: a NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal

A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van – jelentette ki csütörtökön Bukarestben a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg azt követően nyilatkozott, hogy Klaus Iohannis elnök fogadta hivatalában. Abból az alkalomból látogatott Bukarestbe, hogy csütörtökön üzembe helyezték Deveseluban az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy lehetetlen erről a támaszpontból Oroszország ellen támadást indítani, és a rakétavédelmi rendszer a NATO térségén kívülről érkező fenyegetések ellen nyújt védelmet a tagállamoknak. A főtitkár bírálta Moszkvát, felelőtlennek nevezte fenyegetéseit, és kifejtette, hogy a NATO az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt erősítette meg a második világháború óta példátlan módon keleti határát. Hozzátette: az észak-atlanti szövetség végig nyitott volt Oroszországgal, ezért az oroszok maguk is tudják, hogy nem ellenük irányulnak a rakétavédelmi rendszer romániai elemei. Rámutatott: Oroszország erőszakkal változtatta meg a határokat, és szomszédait továbbra is fenyegeti. A főtitkár méltatta Románia elkötelezettségét az észak-atlanti térség biztonságának szavatolása mellett, valamint az ehhez való tevékeny hozzájárulását. Üdvözölte, hogy Románia teljesíti vállalását, és a katonai védelemre költi bruttó hazai termékének két százalékát. Klaus Iohannis is nyomatékosította, hogy a rakétavédelmi rendszer romániai elemei nem irányulnak Oroszország ellen. Románia üdvözli a keleti NATO-határok védelmének megerősítését, és Bukarestet aggasztja az ukrajnai és a moldovai helyzet, ahol csakis a politikai, nem pedig a katonai megoldások lehetnek életképesek – mondta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Orosz elnöki szóvivő: fenyegetést jelent Oroszország biztonságára a Romániába telepített amerikai rakétapajzs

Fenyegetést jelent Oroszország biztonságára az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepített elemeinek üzembe helyezése – jelentette ki csütörtökön az orosz elnöki szóvivő. „Kezdettől fogva mondjuk (…), a szakértők úgy vélik, és nekünk is meggyőződésünk, hogy a rakétavédelmi rendszer telepítése önmagában fenyegetést jelent az Oroszországi Föderáció biztonságára” – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, aki azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a deveselui katonai támaszponton ünnepélyes keretek között felavatták a NATO európai szövetségeseinek védelmét szolgáló rakétapajzs romániai létesítményeit. „Hadd emlékeztessem önöket, hogy maga az elnök (Vlagyimir Putyin) számos alkalommal kérdezte, ki ellen üzemel majd ez a rendszer? Iránnal kapcsolatban a helyzet drasztikusan megváltozott, de a kérdés aktuális maradt ” – mondta Peszkov a tavaly nyáron Teheránnal megkötött nukleáris megállapodásra utalva. Az orosz elnöki szóvivő közölte azt is: Moszkva intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy szavatolja a szükséges szintű biztonságot. A 2010-ben indított vitatott projekt Washington szerint az Iránnal és Észak-Koreával szembeni védelmet szolgálja, Moszkva azonban úgy véli, hogy nukleáris elrettentő ereje ellen irányul a rendszer. Az orosz külügyminisztérium szerdai állásfoglalásában leszögezte: a lépés megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Felszámolják a Hexi Pharma-t

Hamisított volt a kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része – derült ki a tegnap közzétett első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményeiből, amelyet Victor Rambu egészségügyi államtitkár ismertetett.A gyártó Hexi Pharma céget megbírságolták, a szóban forgó termékeket pedig kivonják forgalomból. Az államtitkár szerint a cég valamennyi terméke esetében eltérést találtak a hivatalos és a valós koncentrációtartalom között. A Hexi Pharma közleményben elnézést kért, és közölte, hogy visszavonják termékeiket és felszámolják a céget. Ügyészségi vizsgálat zajlik a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. A botrány miatt hétfőn lemondott az egészségügyi miniszter. Átmenetileg Dacian Ciolos kormányfő vette át a tárca vezetétését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Újabb két év börtönre ítélték Dan Voiculescu üzletembert

Alapfokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a bukaresti ítélőtábla a jelenleg is börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletembert egy zsarolási ügyben. Lányára, Camelia Voiculescura két év felfüggesztett börtönt szabtak ki. A legsúlyosabb büntetést, három és fél év letöltendő szabadságvesztést Sorin Alexandrescu, az Anten1 televízió igazgatója kapta. Az Antena TV Group Rt. médiacégnek ugyanakkor 350 ezer lejes bírságot is ki kell fizetnie. Mivel a vád szerinti bűncselekményeket 2013-ban követte el, Dan Voiculescu esetében a korábbi büntető törvénykönyv előírásait alkalmazzák. Így az újabb két év szabadságvesztés nem adódik hozzá ahhoz a tíz éves börtönbüntetéshez, amelyre egy másik ügyben ítélték, ám feltételes szabadlábra helyezésének elbírálásakor figyelembe vehetik a bírák. A vád szerint Sorin Alexandrescu az RCS-RDS kábeltévé-társaság egyik vezetőjét, Ioan Bendeit megzsarolta azzal, hogy ha nem ír alá egy 20 millió euróról szóló, Bendei számára előnytelen szerződést, akkor kompromittáló adatokat hoz róla nyilvánosságra a tröszthöz tartozó televíziókban. Dan és Camelia Voiculescu a DNA szerint nemcsak, hogy tudtak Alexandrescu zsarolási szándékáról, hanem támogatták is ebben az Antena Group vezetőjét. Az ügyészek lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyvével tudják ezt a vádat alátámasztani. Mint ismert, Dan Voiculescut tíz év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy másik bűnvádi perben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.12)

Andrei Demeny