2016. május 13

Mától kérhetik a hitelcserét a bajba jutott hitelesek
A két hete kihirdetett jogszabály értelmében az ingatlanhitelek mellett az ingatlanfedezetű személyi kölcsönökre is alkalmazható a hitelcsere. A lehetőséggel azonban csak azok élhetnek, akiknek hitele nem haladja meg a 250 ezer eurót. A jogszabály értelmében azok is kérhetik a hitelcserét, akik ellen már zajlik a végrehajtási eljárás. Az Első ház programmal felvett hitelekre nem alkalmazható a hitelcsere. A hitelcseretörvény értelmében, akik nem tudják már fizetni jelzáloghitelüket, a hitelük eltörléséért cserébe a banknak adhatják jelzáloggal terhelt ingatlanjukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)
Elindult ma a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors
Miután az egyik zarándokvonat tegnap áthalad Kolozsváron -ahol Horváth Anna alpolgármester is kiment az átutazókat üdvözölni ma két újabb vonat indult el, hogy a csíksomlyói búcsúba szállítsa az érdeklődőket, zarándokokat. A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors ma kora reggel indult a csíksomlyói búcsúba a budapesti Keleti pályaudvarról. A csaknem fél kilométer hosszú vonatot Szent Mártont ábrázoló mozdony húzza. A vonattal érkezők négynapos programjának legfontosabb eseménye a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. Idén a programot Madéfalván a Csík zenekar szabadtéri koncertje zárja. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye hétfőn – Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly és Érmihályfalva érintésével – tér vissza Magyarországra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)
4,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben
A bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz mérten – közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS). Az intézmény gyorsjelentése szerint a szezonális hatással kiigazított érték szerint a növekedés 4,2 százalék volt a vizsgált időszakban. A tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva a GDP 1,6 százalékkal bővült január-márciusban. A kormány 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, miután tavaly 3,8 százalékkal bővült a GDP. A növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás. Az ipar hozzájárulása várhatóan csökken, hiszen az első negyedévben az ipari termelés csak 0,6 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az ipari termelés már tavaly jelentősen, 2,7 százalékra lassult az előző évi 6,1 százalékos növekedés után. Az INS szintén pénteken közölte, hogy az építőipari termelés 1,1 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz mérten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)
Frissül a Világörökség-lista
Év végéig frissítik a román hatóságok azon helyszíneknek a jegyzékét, amelyeket a Világörökség-listára javasolnak, miután a jegyzéket 1991 óta nem módosították.A Nemzeti Örökségvédelmi Intézet igazgatója, Ştefan Bâlici szerint Romániának kötelessége, hogy legalább tízévenként frissítse a jegyzéket. Biztosított arról, hogy az illetékes hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete többé ne utasítsa vissza javaslataikat, mint ahogyan a Targu Jiu-i Brancusi-szoborparkkal, vagy Nagyszeben Történelmi Központjával történt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)
Vladimir Putyin: az Európába telepített amerikai rakétarendszerek újabb fegyverkezési versenyhez vezethetnek
Az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerek újabb fegyverkezési versenyhez vezethetnek, és veszélyt jelentenek a globális biztonságra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, hozzátéve, hogy Oroszország ehhez a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait. Az Egyesült Államok csütörtökön hozta működésbe európai rakétapajzsának Romániába telepített elemeit. A csaknem 170 hektáron elterülő, 800 millió dolláros költséggel megvalósult romániai támaszpontra egyebek mellett ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 44 elfogórakétát és egy nagy teljesítményű radart telepítettek. A Reuters hírügynökség azt írta, hogy míg Washington szerint a rakétapajzs saját és Európa védelmét szolgálja, addig a Kreml úgy tekint az amerikai rakétavédelmi rendszerre, hogy az aláássa az orosz nukleáris elrettentő erőt. Vlagyimir Putyin leszögezte: nem rakétavédelmi rendszerről van szó, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai képességének növeléséről Kelet-Európában. Hozzátette, a rakétavédelmi rendszerek telepítése fenyegetést jelent Oroszországra. Az orosz elnök közölte: azoknak, akik a rakétavédelmi rendszerek telepítéséről határoztak országukban, tudniuk kell, hogy eddig kényelemben, békében és biztonságban éltek, azonban most Oroszországnak el kell gondolkodnia azon, hogyan csökkentse a biztonságát érő fenyegetéseket. Vlagyimir Putyin szerint, miután az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi megállapodásból, ami nyilvánvalóan az első lépés volt a világ erőegyensúlyának felborítására, ez a második csapás a nemzetközi biztonságra, amely megteremti a feltételeket a két ország közötti INF-szerződés megsértéséhez. A szerződés földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek felszámolásáról rendelkezik. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben határozták meg. A Romániába telepített elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lesz részese fegyverkezési versenynek, de a hadsereg átfegyverezésének keretein belül a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)
Andrei Demeny