Aplauze pentru Teatrul Naţional Radiofonic

Radio România în finala New York Festivals

Pisica verde cdProducţiile Teatrului Naţional Radiofonic, Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea şi regia artistică: Mihnea Chelaru şi Over the Rainbow, scenariul şi regia: Mihnea Chelaru şi Ion Puican, se afla printre finaliştii New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, secţiunea Best Drama Special.

Amănunte despre New York Festivals, pe http://www.newyorkfestivals.com/radio/

*

Dan Aştilean şi Daniel Badale, protagoniştii unei noi premiere

Robinson Crusoe cdTeatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră, la Radio România Cultural, joi, 19 mai, de la ora 19:00, O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol.

Spectacolul O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru va putea fi audiat în avanpremieră luni, 16 mai, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Textul dramatic reia tema extraordinarei aventuri a marinarului din York, imaginată, acum aproape 300 de ani, de Daniel Defoe, adăugându-i ample valenţe filosofice, politice, sociale şi morale, care îl ancorează subtil dar extrem de profund în contemporaneitate. Parte a unui amplu şi generos proiect de promovare a dramaturgiei româneşti contemporane, spectacolul radiofonic, regizat de Diana Mihailopol (care semnează şi adaptarea textului) creează o lume cu o arhitectură complexă, în care gândurile, sentimentele şi nostalgiile personajelor se îmbină, ca într-un puzzle, cu luciditatea observaţiilor sociale, politice şi morale, asupra lumii pe care eroii au lăsat-o în urmă. Dan Aştilean, în rolul lui Robinson Crusoe şi Daniel Badale, în cel al lui Vineri, dau viaţă textului, cu talent, inteligenţă artistică şi bucurie a jocului, ce rezonează cu generoasele partituri actoriceşti, încărcate de motivaţii şi deschizătoare de posibilităţi, favorabile salturilor dintr-un registru în altul, dintr-un ton în altul, dintr-o nuanţă în alta. Decorul sonor, creat cu sensibilitate, talent şi profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea şi regizorul tehnic inginer Mirela Georgescu, are darul de a crea atmosferă, de a sublinia stări sufleteşti, regrete, emoţii, speranţe.

Conştiinţă lucidă, implicată până la identificare în transformările dramatice ale societăţii româneşti de după căderea comunismului, Dan Cojocaru îşi păstrează neatins spiritul critic, alternând, în scrisul său, accentele grave cu ironia şi umorul.

„Dan Cojocaru este un umorist rafinat, dar şi cu accente grave, dacă ar fi să-l plasez undeva, l-aş pune lângă marii Ilf şi Petrov. După ce citeşti o lucrare de a lui Dan Cojocaru, după ce râzi copios, în final te apucă o tristeţe copleşitoare. Este un mare har, pe care, la noi, nu l-au avut mulţi…”. Aşa îl caracteriza reputatul critic de teatru Valentin Silvestru, plasându-l pe scriitor în descendenţa marilor comediografi ai literaturii române şi universale.

Actor (absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti, secţia actorie, la clasa maestrului Jules Cazaban), regizor, profesor, scriitor, Dan Cojocaru (1937–2009) a fost un împătimit al teatrului. O dovedesc memorabilele roluri jucate pe scena Teatrului Naţional din Timişoara şi spectacolele de succes, montate la teatrul de televiziune. Remarcabile sunt, de asemenea, volumele sale de proză, povestiri umoristice şi teatru, publicate la prestigioase edituri bucureştene, opere de înaltă ţinută artistică, ce au captat rapid atenţia publicului şi au fost recompensate, de către critica de specialitate, cu importante distincţii.

Piesa O zi din viaţa lui Robinson Crusoe, câştigătoare a Premiului I la Concursul Naţional de dramaturgie (1995), a intrat imediat în atenţia oamenilor de teatru şi a cunoscut un număr impresionant de montări, pe scenele din România, dacă ar fi să amintim doar spectacolele de la Teatrul Naţional din Bucureşti – în regia lui Vlad Stănescu, Teatrul La Papion din Turda, Teatrul pentru copii şi tineret Vasilache din Botoşani şi Teatrul de Nord din Satu Mare, dar şi pe scene ale unor teatre din alte ţări, aparţinând spaţiului ex-comunist.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Mirela Anton – regizor de montaj, Renata Rusu – regizor de studio şi Irina Soare – redactor.