„Aripi Libere”, un proiect SOR de combatere a braconajului şi comerțului ilegal de păsări cântătoare

Societatea Ornitologică Română demarează primul proiect de combatere a braconajului la păsările cântătoare din București. Proiectul „Aripi Libere” este menit să descurajeze și să combată fenomenul capturării de păsări cântătoare și vânzarea lor în piețele și oboarele din Capitală și este un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Cele mai multe cazuri de braconaj la aceste specii au fost semnalate în zone precum Delta Văcărești, Lacul Morii și în alte locuri din apropierea Bucureștiului. Pentru a le captura, braconierii folosesc mai multe metode și un adevărat arsenal ilegal. Sunt folosite păsări captive sau sunete înregistrate pentru a atrage sticleți, scatii, cânepari, pițigoi etc. Pentru a le captura, sunt folosite bețe unse cu un clei extrem de puternic, de care păsările se lipesc și nu mai pot zbura. Nu în ultimul rând, braconierii folosesc plase sau năvoade pe care le aruncă peste păsări atunci când acestea sunt ademenite.

Coșmarul păsărilor cântătoare nu se încheie aici. Braconierii folosesc o metodă barbară pentru a le ține captive – le taie aripile cu foarfeca, iar păsările acestea nu vor mai putea fi eliberate niciodată în sălbăticie – sunt condamnate să trăiască în colivii. Din păcate pentru ele, durata de viață a paseriformelor nu este una foarte mare, iar la scurt timp după ce au fost închise, păsările mor.

Braconierii de acest gen merg apoi cu păsările în piețe și în oboare, unde le vând, uneori cu tot cu colivii. În acest fel sunt săvârșite mai multe infracțiuni: braconaj, comerț ilegal cu specii protejate, deținerea de specii de păsări sălbatice fără autorizație.

„Suntem conștienți că singuri nu vom reuși să stopăm de tot acest fenomen. De aceea dorim să colaborăm cu autoritățile, de la Garda de Mediu la Poliție și Jandarmerie, cu crescătorii legali de păsări cântătoare și să eliminăm practicile ilegale din piețe”, spune Dorin Damoc, managerul proiectului.

Proiectul demarat de Societatea Ornitologică Română presupune controale în piețe alături de autorități, dar și supravegherea zonelor unde braconierii își amplasează instalațiile.

SOR nu este la prima confruntare cu braconierii bucureșteni. În 2013, Emil Todorov a surprins un grup de trei persoane care braconau sticleți în Delta Văcărești. La câteva luni distanță, biologii Dani Drăgan și Viorel Gavril au prins în flagrant cu polițiștii un alt braconier în aceeași zonă. În iarna lui 2015, Paul Țibu și Florin Chirilă de la SOR București au alertat Poliția care a prins un alt braconier pe malul Lacului Morii.

“Aripi Libere” este un proiect care se desfășoară în perioada aprilie 2016-martie 2017 și are o valoare de  70.483,00 CHF, din care 63.310,36 CHF este cofinanțarea nerambursabilă, iar contribuția proprie SOR este în valoare de 7.172,64 CHF.

Fotografiile au fost realizate de biologul SOR Dani Dragan