Preşedintele Consiliului European spune că Uniunea Europeană este pregătită să-şi îndeplinească promisiunile din acordul cu Turcia

Preşedintele Consiliului European spune că Uniunea Europeană este pregătită să-şi îndeplinească promisiunile din acordul cu Turcia, dar lansează un avertisment Ankarei, să nu mai tergiverseze criteriile impuse de UE pentru obţinerea liberalizării vizelor. Tot astăzi, preşedintele Tusk a lansat un avertisment dur la adresa fostului primar conservator al Londrei, Boris Johnson, care se declară pentru ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar. Boris Johnson a afirmat că Uniunea Europeană se comportă ca fostul lider nazist Adolf Hitler, încercând sa creeze un superstat.

Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Două dosare importante rămân pe masa liderilor europeni, în aceste zile, iar presiunile cresc. Vorbim de acordul cu Turcia pentru oprirea afluxului de imigranţi spre Continent şi spre referendumul din Marea Britanie, legat de ieşirea sau nu a acesteia din UE. Problema implementării acordului cu Turcia s-a blocat de curând, privind acceptarea de către europeni a liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci, una din cerinţele Ankarei pentru a sprijini Europa să nu se confrunte cu un aflux mare de imigranţi. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lansează un semnal către Turcia, cu puţin timp în urmă, spunând că UE este pregătită să îşi asume obligaţiile din acord, atât timp cât şi Turcia este de acord să respecte regulile şi nu să le evite.

Tot preşedintele Tusk este primul lider al unei instituţii europene, care reacţionează la declaraţiile fostului primar al Londrei, conservatorul Boris Johnson, un partizan al ieşirii ţării sale din UE, care a comparat construcţia europeană cu politicile liderului nazist Hitler. Tusk l-a avertizat pe politicianul britanic că a depăşit limitele: „Nu pot să tac în această problemă şi să nu îl avertizez că a depăşit limitele, exprimându-se astfel” – a spus preşedintele Tusk la o conferinţă de presă la Copenhaga, unde se află acum într-o vizită oficială.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai