NÉPSZABADSÁG: Cel pe care nici americanii nu l-au putut salva

NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 16 mai 2016 – În zadar s-a implicat demonstrativ ambasadorul SUA de la Bucureşti în favoarea preşedintelui social-democrat al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a nu fi schimbat din funcţie. Problema a fost clarificată după întrunirea de luni a conducerii PSD de către preşedintele Liviu Dragnea.

Soarta lui Zgonea a fost pecetluită după ce l-a somat pe preşedintele partidului său, condamnat la sfârşitul lunii aprilie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru  tentativa de fraudare a referendumului din 2012, să demisioneze. Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost exclus săptămâna trecută din partid şi s-a propus să plece şi din fruntea Camerei. Însă conducerea partidului a comis o greşeală tactică. Potrivit statutului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi demis doar de grupul din care face parte. Astfel, după ce a fost exclus din partid Zgonea a devenit automat deputat independent. În această situaţie poate fi demis doar după modificarea statutului. În mod paradoxal, tocmai PSD „a consolidat” poziţia lui Zgonea – pentru cazul în care în urma eventualelor transferuri la alte partide social-democraţii  şi-ar pierde majoritatea în Parlament.

Vineri, Zgonea a fost vizitat la Camera Deputaţilor de ambasadorul american Hans Klemm. Potrivit celor afirmate la conferinţa de presă comună ţinută după întâlnire s-a discutat şi despre propunerile de lege ale PSD care ar îngusta sfera de influenţă a DNA. În opinia analiştilor, astfel ambasadorul l-a susţinut evident pe preşedintele Camerei. Însă Dragnea a declarat că potrivit informaţiilor sale ambasadorul nu este membru al PSD sau al Camerei Deputaţilor, unde se iau deciziile referitoare la Zgonea.

(Autor: Levente Szőcs)

Traducerea: Imola Stănescu