Preşedintele Klaus Iohannis se află în Lituania pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale în plan diplomatic, economic şi militar

Preşedintele Klaus Iohannis se află azi în Lituania pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale în plan diplomatic, economic şi militar. Potrivit trimisului Radio România, Oana Bâlă, va fi analizată şi agenda următorului summit NATO de la Varşovia, în condiţiile bunei cooperări româno-lituaniene în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Klaus Iohanis va avea astăzi consultări cu omoloaga sa Dalia Gribauskaite, dar şi întrevederi cu premierul Lituaniei, Algirdas Butkevičius, şi cu preşedintele parlamentului. În cadrul discuţiilor cu oficialii lituanieni vor fi abordate modalităţile de dezvoltare a relaţiilor politice şi economice, cu accent pe aprofundarea cooperării sectoriale în domenii ca securitatea energetică, transportul, dar şi în ceea ce priveşte noile tehnologii. O temă prioritară va fi cooperarea celor două state în cadrul NATO, procesul de pregătire a summitului Alianţei de la Varşovia. Şeful statului va aduce în atenţie în cadrul convorbirilor şi identificarea de noi oportunităţi de cooperare, în scopul sprijinirii statelor din vecinătatea estică a UE interesate de integrarea europeană, cu accent asupra Republicii Moldova. Programul va cuprinde şi vizitarea Centrului pentru Tehnologie şi Inovaţie din Vilnius, cel mai mare institut de cercetare ştiinţifică din Lituania.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 mai)