Lumina artificială afectează metabolismul şi duce la creşterea glicemiei

Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern au stabilit că expunerea la lumină rece, artificială, împiedică organismul uman să proceseze corect glucoza din sânge, sindrom cunoscut drept rezistenţă la insulină, ceea ce duce la creşterea glicemiei şi, implicit, la luarea în greutate şi un risc sporit de diabet.

Studiul a fost efectuat la orele dimineţii şi seara, subiecţii fiind expuşi la lumină artificială, asemănătoare cu cea provenită de la dispozitivele electronice şi la lumină naturală. Persoanele care au fost expuse la lumină rece dimineaţa au înregistrat totuşi valori mai scăzute ale glicemiei decât cele care au participat la experiment la orele serii. Studiile anterioare pe cobai au arătat că şoarecii expuşi în mod permanent la lumină artificială au luat în greutate spre deosebire de un alt grup, care a fost expus la lumina naturală.

Cercetătorii nu ştiu încă ce determină acest fenomen şi care este exact mecanismul, dar sunt de părere că lumina ar putea fi folosită pentru a manipula funcţia metabolică. Rezultatele studiului publicat pe 18 mai în revista ştiinţifică PLOS ONE conduc la concluzia clară că lumina ambientală ne influenţează drastic starea de sănătate, în special în ceea ce priveşte senzaţia de foame, metabolismul şi starea psihologică.

Sursa: www.sciencedaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă