Recomandările Papei Francisc privind relaţia cu credincioşii

Papa Francisc a făcut astăzi o serie de recomandări clerului catolic privind relaţia cu credincioşii, insistând asupra unei implicări mai puternice a preoţilor în comunităţile unde slujesc. Ideile au fost lansate la Adunarea Generală a Conferinţei Episcopale italiene care urmează să analizeze, între altele, şi rolul femeii în biserică, una din temele controversate ale catolicismului.

Reporter: Elena Postelnicu – În cadrul lucrărilor Adunării Generale a Conferinţei Episcopale Italiene se discută în special despre o reînnoire a bisericii, care uneori pare, după cum a recunoscut şi Papa Francisc, statistică şi birocratizată. Tema aleasă pentru această adunare, care se va încheia joi, este reînnoirea clerului. Preotul nu este un birocrat, el trebuie să fie aproapele fiecărui om – a declarat Papa Francisc.

În discursul său, Papa a plecat de la lucruri concrete, nu a dorit să facă o reflecţie sistematică asupra preotului şi a invitat lumea să se apropie de unul dintre mulţii parohi dedicaţi din comunităţile noastre şi să-l asculte. Ce anume dă gust vieţii? Pentru cine şi pentru ce îşi oferă serviciul? Care este motivul pentru care se dedică? Sunt întrebările puse de Papa episcopilor italieni. Este foarte important pentru un preot – a mai spus Suveranul Pontif – să simtă că face parte dintr-o comunitate concretă cu care împărtăşeşte aceeaşi cale. „Această partenenţă este sarea vieţii preotului. Face în aşa fel încât trăsătura sa distinctivă să fie împărtăşirea trăită cu laicii în raporturi care reuşesc să valorizeze participarea fiecăruia. În aceste timpuri sărace în prietenie socială, prima noastră datorie este aceea de a construi comunităţi. Atitudinea faţă de relaţie este, aşadar, un criteriu decisiv de discernământ vocaţional”. În cadrul lucrărilor s-a discutat şi despre voinţa Suveranului Pontif de a analiza posibilitatea unui rol oficial mai important pentru femei în biserică. În acest sens, Papa Francisc intenţionează să înfiinţeze o comisie care va studia dacă femeile ar trebui să ocupe funcţii de diaconi în Biserica Romano Catolică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai