SUA nu intenţionează să coopereze cu Rusia în problema Siriei

Statele Unite nu intenţionează să coopereze cu Rusia în problema Siriei. Pentagonul nu are de gând să coordoneze în continuare cu Rusia acţiunile sale militare în Siria, a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Michelle Baldanza.

„Nu cooperăm şi nici nu coordonăm operaţiunile noastre cu partea rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Michelle Baldanza, comentând  astfel propunerea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, de a lansa atacuri comune, împreună cu membrii coaliţiei, condusă de Statele Unite, asupra poziţiilor grupării teroriste Jabhat al-Nusra, organizaţie interzisă în Rusia. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Michelle Baldanza, a reiterat declaraţia şefului Pentagonului, Ashton Carter, potrivit căreia „operaţiunea militară rusească în Siria susţine guvernul condus de Bashar al-Assad, ceea ce este echivalent cu faptul de a pune gaz pe foc”.

„Nu programăm niciun fel de operaţiuni comune cu Rusia în vederea eliberării oraşului sirian Raqqa de sub controlul grupării teroriste Statul Islamic. În Siria ne axăm atenţia asupra echipării şi acordării de sprijin forţelor locale, care sunt motivate să lupte împotriva Statului Islamic”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Michelle Baldanza.

Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a adăugat că Pentagonul nu a primit o propunere oficială în acest sens din partea Ministerului rus al Apărării.  Vineri, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declara că Rusia propune Statelor Unite ca, începând din 25 mai, să demareze acţiuni comune de planificare şi de lansare a atacurilor aeriene asupra grupării teroriste Jabhat al-Nusra şi asupra grupărilor militante islamiste din Siria.

„Pentru a continua lupta cu organizaţiile declarate de ONU drept teroriste, propunem Statelor Unite, în calitate de copreşedintele al Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei, ca începând din data de 25 mai să demarăm acţiuni comune cu Forţele Aeriene Ruse şi cu aviaţia coaliţiei, condusă de Statele Unite,  privind planificarea şi lansarea de atacuri asupra grupării teroriste Jabhat al-Nusra şi asupra grupărilor militante islamiste din Siria, care nu sprijină regimul de încetare a focului şi acţiunile militare paşnice, precum şi asupra caravanelor cu armament şi muniţie, detaşamente militare care traversează ilegal graniţa turco-siriană; excepţie să se facă doar în cazul obiectivelor civile şi a localităţilor populate”, se precizează în comunicatul oficial remis de ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

Ministrul rus al apărării a menţionat că, până pe 25 mai, Rusia propune SUA să continue activitatea cu opoziţia moderată privind aderarea acesteia la  armistiţiul declarat în Siria. În acest context, Rusia îşi menţine dreptul ca din 25 mai în regim unilateral să lanseze atacuri asupra poziţiilor teroriştilor care   nu au aderat la armistiţiul declarat în Siria, a mai anunţat Şoigu.

Emisarul special al Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat că negocierile de pace privind problema Siriei nu vor fi reluate până în momentul în care părţile nu-şi vor da acordul pentru încetarea focului şi nu vor asigura accesul la asistenţa umanitară în teritoriile ocupate de terorişti.

www.rosbalt.ru  – 21 mai