„Flori de ie cu poezie“ la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu din Viena, în perioada 26-27 mai, expoziția „Flori de ie cu poezie“. Vernisajul are loc joi, 26 mai, la ora 19.00, la sediul din Argentinierstrasse 39, în prezenţa Cristinei Chiriac şi a lui Alice Valeria Micu. În cadrul evenimentului va fi expusă o selecţie de zece costume populare românești cu o vechime de peste 100 ani. Fiecare exponat va fi însoțit de fişe explicative ale Cristinei Chiriac, care pe lângă datele tehnice (material, dată, zona etnografică de proveniență), va prezenta publicului povestea fiecărei ii în parte. Prezentarea colecţiei va fi completată de lansarea albumului foto „Flori de ie“. Evenimentul se va încheia cu o lectură de poezie susţinută de Alice Valeria Micu, cea care semnează un studiu introductiv în albumul „Flori de ie. De asemenea, expoziţia va fi completată vizual de proiecții video, iar auditiv, de un fundal muzical tradițional românesc. Evenimentul precede evenimentul anual organizat la Viena de Ziua Universală a IEI (24 iunie).

Flori de ie“ este un proiect născut din dragostea și pasiunea pentru tradiționalul românesc, pentru cultura și valorile pure ale României. Colecţia cuprinde peste 150 de costume populare româneşti din secolul al XX-lea, relevând păstrarea caracteristicilor esenţiale de-a lungul timpului şi transformările pe care acesta le-a suportat. Alături de costumele vechi, colecţia este completată cu o serie de ii noi. Motivele iilor vechi sunt reluate pe ii contemporane, uneori reinterpretate. Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, de asemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.

Mai multe informaţii despre acest proiect găsiţi aici: www.florideie.ro

Fondatoarea proiectului „Flori de ie“, Cristina Chiriac, definește constituirea și scopul colecției astfel: „Flori de ie este un concept de suflet, pe care ne dorim să îl descopere cât mai mulți iubitori de artă, de tradiții românești și de frumos. Atât colecția de ii vechi, cât și piesele contemporane ce reproduc modelele autentice reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, o poveste ce a dăinuit în timp, iar misiunea acestui proiect este aceea de a continua această poveste, de a o promova peste tot în lume și de a nu lăsa ca această comoară inestimabilă, ia românească, să se piardă odată cu trecerea timpului.

În contextul fenomenului acutizat de migraţie, atât grupurile care au părăsit mai mult sau mai puţin vremelnic ţara de origine, cât şi persoanele din ţările în care aceştia se stabilesc au nevoie de repere care să îi definească din punct de vedere identitar şi cultural pe cei dintâi. Vestimentaţia şi poezia sunt două elemente din ansamblul cultural ce caracterizează poporul român şi prin conjugarea celor două, proiectul îşi propune să ofere un crâmpei din sufletul acestui popor.“ (Alice Valeria Micu)