THE NEW YORK TIMES: Preşedintele senatului român pus sub acuzare pentru declaraţii false

Procurorii români l-au pus sub acuzare pe preşedintele senatului român pentru declaraţii false făcute pentru a-i proteja pe nişte indivizi judecaţi într-o afacere imobiliară în care este implicat şi un prinţ.
Procurorii anticorupţie au anunţat marţi că Călin Popescu Tăriceanu, fost premier în perioada 2005-2008, a făcut declaraţii false sub jurământ. Procurorii afirmă că Tăriceanu a obstrucţionat investigaţia prin faptul că a negat că are cunoştinţă despre conexiunile dintre un afacerist cu pile politice şi prinţul Paul Philippe. Tăriceanu nu a comentat acuzaţia.
Paul, aflat sub arest la domiciliu, este judecat pentru spălare de bani, obţinere ilicită de active şi cumpărare de influenţă. El neagă acuzaţiile.
Paul este acuzat că a intrat ilegal în posesia a 64 de hectare de teren proprietate de stat, păgubind statul cu 145 de milioane de euro (164 de milioane de dolari).
Monarhia României s-a sfârşit odată cu venirea comuniştilor la putere. Pământurile familiei regale au fost confiscate de către regimul comunist.

THE NEW YORK TIMES (SUA), 24 mai 2016 (AP)
Traducere: Andrei Suba