Artiști români de succes în Republica Turcia: Yildiz Ibram

Institutul Cultural Român  “Dimitrie Cantemir” alături de Consulatul General al României la Istanbul continuă seria de acțiuni sub genericul “Artiști români de succes în Republica Turcia”. După amiaza zilei de sâmbătă, 28 mai 2016, de la ora 17:00, va fi dedicată artistei Yildiz Ibram, ceramist recunoscut pe plan internațional pentru opera sa, cu expoziții personale notabile. Întâlnirea va avea loc la sediul Institutului Cultural Român  “Dimitrie Cantemir”. Seara va fi completată de o expoziție personală a artistei, care cuprinde aproximativ 30 de obiecte realizate din ceramică.

Născută la Cernavodă-România, Yildiz Ibram a învăţat încă din perioada liceului, la Horezu-România, să realizeze ulcioare tradiţionale. Yildiz Ibram a absolvit şcoala generală tot pe meleaguri românești. Copilăria și-a petrecut-o în tabere de creaţie, în zona Transilvaniei, unde modela teracotă. În anii adolescenței, interesul său pentru roata de olărit a crescut și, astfel, Yildiz Ibram a învăţat să facă ulcioare tradiţionale româneşti.  Ea şi-a desăvârşit educaţia la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept. Începând cu anul 2011, artista urmează un program de masterat la Universitatea Naţională de Arte Plastice, cu specializare Ceramica- Geam- Metal. În august 2011, Yildiz Ibram a primit certificatul de recunoaştere pentru specializarea olărit, în calitate de artizan, din partea Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. În anul 2009 a participat la expoziţia “Galben de İnoasa”, organizată în ART-TG- JIU- ROMANIA (Muzeul de Artă Brâncuşi), iar o operă foarte apreciată la această expoziţie se regăseşte în prezent în muzeu. – transmite ICR Istanbul.

Expoziţii:

2008-2009, ”Altın Eller El Sanatları Sergisi”( Expoziţia de Artizanat Mâini de Aur), Beyoğlu,İstanbul, Turcia.

2008-2009, ‘DÖSİM El Sanatları Sergisi’( Expoziţia de Artizanat DÖSİM), Pendik, İstanbul,

2009, Galeria de Artă a Clubului Moda Deniz Kulübü, ”Topraktan Doğan Çiniler Sergisi”(Expoziția ”Ceramică născută din pământ”), İstanbul, Turcia.

2009, Galeria de Artă Cezayir, ”Seçme Çiniler Sergisi” (Expoziția ”Selecții de ceramică”), İstanbul, Turcia.

2009, Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu, Expoziția ”Galben de Inoasa. Întâlniri după Brâncuși”, România.

2010, Muzeul Mevlana din Konya, ”Anadolu Toprağından Pişen Hazineler Sergisi” ” (Expoziția ”Comori de ceramică din pământ anatolian”), Konya.

2011, ”Altın Eller,El Sanatları Sergisi”( Expoziţia de Artizanat Mâini de Aur), Beyoğlu, İstanbul,

2012, Expoziție în cadrul Forumului de Dialog İntercultural, Berlin

2012, Expoziție “Confluenţe culturale româno-turce” la sediul MAE turc în colaborare cu Ambasada României la Ankara, Turcia

2013, Straie de curte otomane la Yildiz Saray“, la Muzeul Yildiz Sarai, Istanbul. Turcia

2015, Expoziția Straie de Curte Otomane la Muzeul Țăranului Român, România

2016, „Eli belinde/ Mâini pe șolduri”, primul workshop de ceramică româno-turc