Capturile de fildeş le-au depăşit pe cele de cocaină: 30.000 de elefanţi sunt ucişi anual – raport ONU

Cantitatea de fildeş ilegal tranzacţionată la nivel mondial a depăşit-o pe cea de cocaină, se arată într-un nou raport publicat de UNODC, departament al Naţiunilor Unite pentru traficul de droguri şi criminalitate. Documentul are în vedere braconajul tuturor animalelor sălbatice şi avertizează că aproape fiecare ţară din lume este într-un fel sau altul conectată la acest fenomen, motiv pentru care responsabilitatea combaterii lui trebuie să fie asumată global.

fildes

Fildeşul confiscat a depăşit capturile de cocaină în 2011, iar datele sugerează că în jur de 30.000 de elefanţi sunt ucişi anual pentru colţii lor, generând 330 de tone de fildeş. Acesta este, în principal, livrat pe piaţa neagră din Asia de Sud-Est, dar multe alte ţări sunt complice pentru că permit trecerea încărcăturilor ilegale prin porturile şi graniţele lor.

Una dintre problemele spinoase este faptul că multe specii de plante şi animale rare pot fi vândute legal în unele ţări, chiar dacă au fost capturate sau recoltate ilegal în ţara de origine. ONU face astfel apel la extinderea prevederilor legale privind braconajul dincolo de graniţele unei ţări anume. Obiectivul nu este doar protejarea şi conservarea speciilor rare, ci boicotarea profitului obţinut din aceste activităţi ilegale, care alimentează corupţia, terorismul şi reţelele internaţionale de crimă organizată. Braconajul genereză venituri de circa 10 miliarde de dolari anual.

Raportul global asupra braconajului arată că grupurile infracţionale transnaţionale sunt implicate masiv în aceste activităţi distructive şi ilustrează fenomenul extins al corupţiei asociate acestui fenomen.

Sursa: www.iflscience.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă