Ce naţionalitate ai atunci când te naşti pe mare?

Pe 25 mai, nava Aquarius aparţinând organizaţiei „SOS Méditerranée” a salvat din apele Mediteranei 388 de migranţi. După câteva ore, la bordul vechiului vas german a circulat o veste surprinzătoare: barza a vizitat nava! Un băieţel, Alex Destiné, a venit pe lume chiar în timp ce vasul cu migranţi salvaţi se îndrepta spre coastele italiene, către Calgari, în Sardinia. Micul nou-născut a primit numele de Alex, în onoarea căpitanului vasului Aquarius, Alex Moroz. Naşterea lui Alex Destiné a ridicat imediat întrebări privind legile internaţionale, mai ales că în momentul naşterii nu se ştie cu precizie dacă vasul naviga în apele internaţionale sau intrase deja în apele teritoriale italiene.

Două tratate internaţionale pot fi cercetate cu privire la situaţia micului Alex Destiné: Convenţia privind statutul apatrizilor şi Convenţia ONU privind legile maritime internaţionale. Cu toate că sunt destul de frecvente astfel de cazuri de naşteri pe mare, cele două tratate internaţionale nu sunt ratificate de toate statele lumii. Potrivit legilor maritime internaţionale, un vas primeşte naţionalitatea pavilionului sub care navighează, deci şi un copil născut în apele internaţionale va primi naţionalitatea dată de pavilionul vasului. Dacă, în schimb, un copil se naşte în apele teritoriale ale unei ţări, bebeluşul va avea naţionalitatea ţării respective.

În ambele cazuri, copilul va moşteni şi naţionalitatea părinţilor săi, mai ales în ţările care recunosc „dreptul sângelui” (în latină „ius sangvinis”, dreptul care face referire la orginea etnică; faţă de „ius soli”, sau „dreptul pământului”, cu referire la locul naşterii – n.n). În ce-l priveşte pe Alex Destiné, ai cărui părinţi sunt din Camerun, el va moşteni naţionalitatea părinţilor, potrivit Codului acordării naţionalităţii cameruneze. Apoi, Alex Destiné are două şanse: dacă se stabileşte că s-a născut în apele teritoriale italiene, Alex va avea naţionalitate italiană, pentru că Roma recunoaşte „ius soli”. Dacă Alex s-a născut în apele internaţionale, va avea naţionalitea pavilionului lui Aquarius, care navighează sub pavilionul Gibraltarului, teritoriu britanic de peste mări cu statut special, unde cetăţenii se pot înregistra şi ca cetăţeni ai Marii Britanii. În plus, Marea Britanie este una din semnatarele Convenţiei internaţionale privind statutul apatrizilor. În concluzie, Alex Destiné va deveni fie italian de origine cameruneză, fie britanic de origine cameruneză.

EURONEWS – 27 mai