Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2016: SELFIE AUTOMATON

Pavilionul Romaniei la cea de-a 15-a editie aExpozitiei Internationale de Arhitectura – La Biennale di Venezia, desfasurata intre 28 mai si 27 noiembrie 2016, gazduieste„Selfie Automaton” , o expozitie sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, si un rol liber, rezervat vizitatorului. Proiectul este semnat de Tiberiu Bucsa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian  Arama,  Oana Matei si Andrei Durloi si consta in 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane si 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate in Pavilionul Romaniei din Gardini della Biennale, trei in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia , si un teatru mobil care va promova expozitia in spatiul public. Comisar: Attila Kim. Organizatori:Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural RomansiUniunea Arhitectilor din Romania.

Caricaturi umane, animale fantastice, oua  de aur si cutiute muzicale sunt asamblate in scene predefinite care plaseaza vizitatorul pe scena, in diferite ipostaze, in maestru papusar si marioneta in acelasi timp. Autorii propun, astfel, un portret generic al relatiilor sociale, stereotipurilor si dorintelor, descompus in fragmente, pentru afi reasamblate de imaginatia utilizatorului, intr-un autoportret introspectiv. Marionetele devin personaje principale dar  sunt private de libertatile din lumea spectacolului, unde pot sfida legile gravitatiei sau pot deveni „constiente”. In extrema tragica, isi pot recunoaste firele care le leaga si se pot elibera.

Prin „Selfie Automaton” se propune insa un scenariu contrar. Desi alcatuite cu articulatii care le permit „libertatea de miscare”, marionetele sunt lipsite de corzi si literalmente fixate in cuie, intr-un mecanism care le permite o singura miscare, si aceea predefinita. Iar vizitatorul nu face exceptie. Pozitionat ca parte a mecanismului, acesta are o singura optiune: sa-i asigure functionarea prin propria sa actiune, repetitiva.

Astfel, stereotipul confortabil al manipulatului si manipulatorului – care ne plaseaza actiunile la capatul unei corzi, drept consecinte, este inlocuit cu un sistem de optiuni blocate. Vizitatorul devine obiect fara optiuni, balerina uriasa la o masa de banchet, victima  a unei comisii  oarecare, sau cersetor de dorinte.

Scenele devin posibile prin manere si pedale, actionate de utilizator. Un sistem aparent de roti dintate transmite miscarea mecanismelor: o bicicleta pune in miscare o hora,un ceaun genereaza un „festin”, o manivela trezeste o comisie, alta  invarte un peste de aur, sau  o pasare in zbor – prizoniera in afara custii sale. Proiectul „Selfie Automaton” propune oreflectie asupra caracterelor si actiunilor blocate in automatisme, dar  si o tema deschisa, cea a tiparelor predefinite: exista ele cu adevarat, facem parte din ele, suntem victimele lor, sau  cei care le genereaza?

Giardini della Biennale, Sestiere Castello, 30122 Venezia 

Noua Galerie a Institutului Cultural Roman, Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Venezia

Concept expozitie: Tiberiu Bucsa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama

Design si constructie marionete: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucsa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei

Design si constructie automate: Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis

Pictura: Adrian  Arama 

Ilustratii: Ana Botezatu

Fotografie: Dacian Groza

Texte: Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucsa

Povesti: Ada Milea, Cristian Rusu

Website: Dan Burzo

Design: Raymond Bobar

Comunicare si PR: Ina Dragan, Ada Teslaru

Manageri de proiect: Tiberiu Bucsa, Corina Bucea

Detaliere tehnica: Tiberiu Bucsa, Perényi Flóra, Oana Matei

Tamplarie: Yannis Tsioutas, Aggelos Romantzis

Animale fantastice: Alexis Papachatzis

Cortine: Familia Elmaloglou

Constructii metalice: Anastasios Kotsiopoulos

Covoare: Victoria Berbecar (Giardini), Cres Ana and Titieni Arefta (ICR)

Colaboratori: Jácint Virág, András Vernes, Árpád Debreczeni, Konstantis Mizaras, Konstantina Mandrali Print: Fabrik

Comisar: Attila Kim

Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe si al Institutului Cultural Roman: Cristian Alexandru Damian

Initiator

Asociatia Plus Minus, Romania

Organizatori

Ministerul Culturii

Ministerul Afacerilor Externe

Institutul Cultural Roman

Uniunea Arhitectilor din Romania